EW04 Omslag 600
1 april 2022

Sam Strijbis Nederlands kampioen MBO sanitair- en verwarmingstechniek

Sam Strijbis2-web

Sam Strijbis werd afgelopen vrijdag 1 april op het schild gehesen als Nederlands kampioen sanitair- en verwarmingstechniek. Sam was de beste tijdens de finales in de Utrechtse Jaarbeurs en deelde het erepodium met Joep Stamer uit Ottersum en Jordy de Blaeij uit Axel.

Tijdens de finales nam Sam het op tegen zeven vakgenoten. De categorie ‘sanitair- en verwarmingstechniek’ is een vakgebied waarin installatiemonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van geavanceerde klimaattechniek, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Het beroep is de voorzetting van wat ooit bekend stond als het ‘loodgietersvak’, een term die volgens bestuursvoorzitter Ronald Olij van IW Nederland in onbruik is geraakt door de technische ontwikkelingen in de installatietechniek.

Interessant vak

IW is marktleider in het Nederlands vakonderwijs voor installatietechniek. ‘Een installatiemonteur sanitair- en verwarmingstechniek legt tegenwoordig complexe systemen aan waarbij steeds meer elektronische en digitale aansturing wordt gebruikt. Ook werken de installatiemonteurs tegenwoordig met veel innovatievere gereedschappen en materialen dan de loodgieter van weleer. Dat heeft het vak en de opleiding erg interessant gemaakt voor mensen die affiniteit hebben met techniek’, aldus Olij.

Baangarantie

Volgens Olij biedt het vak voor zowel nieuwkomers als zij-instromers goede baangaranties en arbeidsvoorwaarden. ‘Door de toenemende woningbehoefte en daaruit voorvloeiende bouwactiviteit in Nederland is in de installatietechniek grote vraag naar goed geschoold personeel. Ook de energietransitie en het verduurzamingsbeleid zorgen ervoor dat de vraag naar goede installatiemonteurs toeneemt.’

Skills competities

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten in verschillende beroepsgroepen. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd; dit jaar in maar liefst 52 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.