EW04 Omslag 600
1 december 2022

12 monumentale woningen verwarmen met waterstof via bestaand net

Lochem-waterstof-aansluiting-woning---Marco-Vellinga

Een wereldprimeur in Lochem (Gld). Vanaf vandaag worden daar 12 monumentale woningen in de wijk Berkeloord verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot onderzoekt Alliander of waterstof een goed alternatief kan zijn voor aardgas.

Waterstof is één van de alternatieven voor aardgas om woningen en gebouwen mee te verwarmen. Met name voor woningen die moeilijk te isoleren zijn en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden, of in wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd, kan waterstof een goed alternatief zijn. Een bijkomend voordeel is dat voor het transport van waterstof naar de woningen gebruik gemaakt kan worden van de gasleidingen die al in de grond liggen.

Straks ook in woonwijken?

‘Duurzame gassen, waaronder waterstof, zijn hard nodig om onze energievoorziening te verduurzamen’, zegt CTO Daan Schut van energienetwerkbedrijf Alliander. ‘Grote industriële bedrijven hebben al concrete plannen om hun productieprocessen om te zetten naar waterstof. In de toekomst gaat waterstof ook een rol spelen voor kleinere productiebedrijven en zelfs voor woonwijken. Hier bereiden we ons op voor. De praktijkervaring die we bij deze 3 jaar lopende pilot opdoen geeft ons handvatten om in de toekomst de maatschappelijke kosten voor een duurzame energie-infrastructuur zo laag mogelijk te houden.’

Lochem-waterstof-invoedinstallatie-I---Jack-TillmannsInvoedinstallatie voor waterstof (foto Jack Tillmans)

Invoedinstallatie

Aan de overstap naar waterstof ging veel voorbereiding vooraf. Zo is onder meer aan de Stijgoord in Lochem door Westfalen een locatie gebouwd waar waterstof in het bestaande gasnet wordt gevoed. In deze zogeheten invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt die voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is. De woningen zelf zijn eerst goed geïsoleerd. Vervolgens zijn de bestaande cv-ketels vervangen door 100% waterstofketels van Remeha. In de straat zijn extra gasleidingen aangelegd om de woningen die niet meedoen aan de pilot te kunnen blijven voorzien van aardgas.

Onderhoud aan het waterstofnet

Het onderhoud aan het waterstofnet gebeurt door netbeheerder Liander. Deze pilot is ook voor de netbeheerder een nieuwe stap. De werkzaamheden lijken in eerste instantie veel op het werk dat gasmonteurs dagelijks uitvoeren. Wel vraagt het om een aantal extra handelingen. Daarom heeft een groep monteurs eerder dit jaar een opleiding gevolgd, specifiek gericht op waterstof, in een speciaal voor dit doel gebouwd waterstofhuis in Apeldoorn . Begin september slaagde deze groep voor hun examen.

De pilot in Lochem is een samenwerking van LochemEnergie, Remeha, Westfalen Gassen Nederland , Kimenai Installatiebeheer, Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) en Alliander.

Lees ook:

Beschikbaarheid groene waterstof voorlopig nog beperkt

Jaco Reijerkerk, commercieel directeur van ingenieursbureau Ekinetix dat nauw betrokken is bij het proefproject benadrukte afgelopen zomer dat het in Lochem gaat om een demonstratieproject. ‘Brede toepassing van waterstof in gebouwde omgeving is nog ver weg is. Er is namelijk nog te weinig groene waterstof beschikbaar. Toch is het belangrijk nu al praktijkkennis op te doen, om het vanaf circa 2030 breder toe te passen’, zo zei hij op de website van Change.inc.