Omslag_EW05 600
30 november 2022

32 procent meer slimme thermostaten

Nog steeds 6 miljoen huizen zónder slimme thermostaat

smart home.JPG

Het aandeel slimme thermostaten is binnen Nederlandse huishoudens in een jaar tijd gestegen met 32%. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope. Toch heeft nog altijd 75 % van de Nederlandse huishoudens (6 miljoen) géén slimme thermostaat.

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn voorzien van een slimme thermostaat (25%). Ten opzichte van 2021 (19%) is dit een procentuele stijging van 32%. Het totale aantal slimme thermostaten komt daarmee op twee miljoen. Koopwoningen (28%) zijn vaker voorzien van een slimme thermostaat dan huurwoningen (16%). 

Kostenbesparing belangrijkste motivatie

De cijfers komen uit de zesde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 5.000 Nederlanders. Voor het ruime merendeel (68%) is kostenbesparing de belangrijkste motivatie voor de aanschaf van een slimme thermostaat. Andere motivaties zijn ‘inzicht’ (45%), ‘gemak en comfort’ (44%) en ‘controle’ (40%). Verder blijft de vervanging van de oude thermostaat voor ruim één op de drie consumenten (35%) een reden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Opvallend is dat vrouwen aanmerkelijk meer waarde hechten aan ‘inzicht’ (61%) dan mannen (36%).

UnitedConsumers hoogste percentage bezitters

Bij alle energieleveranciers is het bezit van een slimme thermostaat toegenomen ten opzichte van 2021. UnitedConsumers heeft binnen de populairste energieleveranciers met 41 % het hoogste percentage bezitters van slimme thermostaten. Eneco volgt nu op een tweede plek met 37%. Na Eneco volgen Greenchoice (30%), Vandebron (27%) en Energiedirect.nl (27%).

Smart Home Monitor

Smart Home Monitor is een grootschalig onderzoek naar de status van domotica in Nederland. In het onderzoek zijn 4.918 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.