EW07 omslag 600
19 april 2022

4 dagen, 5 hallen, 300 standhouders en 16.500 m2

De VSK zet iedereen in de installatiesector op voorsprong

webfoto -Joyce van de Hoef VSK

Van 17 tot en met 20 mei vindt de 25ste editie van de VSK plaats. Joyce van de Hoef, projectmanager VSK van de Jaarbeurs Utrecht weet het zeker: ‘Als je de VSK dit jaar niet bezoekt ben je als installateur niet klaar voor de toekomst. De VSK zet iedereen in de installatiesector op voorsprong.’

Sinds de vorige VSK heeft de wereld door corona tijdelijk stilgestaan om daarna in een enorme stroomversnelling terecht te zijn gekomen. De urgentie om oplossingen te bedenken en installeren om de opwarming van de aarde tot stilstand te brengen is alleen maar groter geworden, zo constateert Van de Hoef. En daar is nu ook nog eens een wereldwijde energiecrisis bij gekomen als gevolg van het conflict in Oekraïne. Zuiniger omgaan met olie, gas, maar ook met grondstoffen staat daarom meer dan ooit op de agenda. Installatiebedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de daarbij horende uitdagingen voor de sector het hoofd te bieden. ‘Een bezoek aan de jubileum-editie is jaar urgenter dan ooit’, zegt de projectmanager van de Jaarbeurs Utrecht dat de beurs dit jaar voor de 25ste keer onderdak biedt.

Kennis en kennissen opdoen

Het is meer dan ooit nodig dat de installateur op de hoogte is van de laatste technische ontwikkelingen. Het is meer dan ooit nodig dat hij/zij zich met zijn/haar collega’s in de sector gezamenlijk inspant om het enorme tekort aan vakmensen in de komende jaren in te lopen. Een bezoek aan de VSK is volgens Van de Hoef een hele efficiënte manier om in heel korte tijd heel veel mensen te spreken en veel kennis op te doen. ‘Fabrikanten, leveranciers, installateurs, adviesbureaus, aanbieders van opleidingen, brancheverenigingen, kortom iedereen die ertoe doet in de sector komt in mei samen in Utrecht om kennis en ideeën uit te wisselen, te netwerken en zich te laten verrassen door innovatieve producten.’

Theaters en pleinen

Dit jaar zullen er meer dan 300 stands zijn waar de exposanten klaar staan om de tienduizenden bezoekers te ontvangen. Maar ook in het VSK-kennistheater en het Techniek Nederland theater kunnen de bezoekers kiezen uit meer dan zestig lezingen en presentaties die gedurende de week worden gegeven. Daarnaast heeft de organisatie een aantal “pleinen” ingericht, zoals het duurzaamheidsplein waar exposanten hun belangrijkste verduurzamingsoplossingen overzichtelijk bij elkaar presenteren. En op het start-upplein presenteren nieuwe bedrijven hun innovatieve oplossingen aan de markt. In  het VSK Nieuwscafé in hal 10 praat gastheer Frans Reichardt  met ondernemers, installatie-collega’s en fabrikanten over actuele onderwerpen.

Loopbaanstraat

Nieuw op de beurs en volgens Van de Hoef ook zeer actueel is de zogenoemde Loopbaanstraat. ‘Jonge mensen moeten de “heroes of the future” worden in de installatiesector. Omdat er zo ontzettend veel gaat veranderen in het komende decennium vraagt de sector heel veel van deze nieuwe generatie. Hoe kunnen we hen stimuleren ‘vol’ te gaan voor een loopbaan in de installatietechniek? En hoe kunnen we hen in de toekomst ook behouden? Verschillende opleiders presenteren zich in de Loopbaanstaat en geven informatie hoe je als installatiebedrijf kunt omgaan met het werven van medewerkers en het enthousiasmeren van bestaande werknemers om hen te behouden voor de sector door het bieden van een interessant loopbaanperspectief. Maar in de Loopbaanstraat hebben we het óók over hoe de oudere en ervarener generatie een belangrijke rol kan spelen bij het overbrengen van kennis op deze ‘heroes of the future’. ‘

Oude bekenden

Wat Joyce heel erg fijn vindt om te zien is dat deze jubileumeditie ‘oude bekenden’ die de laatste paar edities even waren afgehaakt weer terug zijn. ‘Ze hebben hun productgamma verbreed en staan te popelen om dit te laten zien aan de bezoekers op de komende VSK.’ Voor bezoekers die graag iets meer worden gegidst is er een warmtepomproute uitgezet die je leidt langs de standhouders met de belangrijkste innovaties op het gebied van warmtepompen en gerelateerde techniek. En 17 mei is VSK-studentendag. Aankomende talenten kunnen die dag kennismaken met het mooie vak van installatietechniek door in gesprek te gaan met exposanten en de laatste innovaties te bekijken.

Tools & Try zorgt voor een fun element

Een gegarandeerd spektakel is Tools & Try in hal 9 waar je als vakman actief aan de gang kan om  je vakmanschap, vaardigheden, kennis én snelheid te testen op verschillende onderdelen! Tools & Try wordt georganiseerd door gereedschappenleverancier AmwitTools en zorgt voor een interactief fun element voor de bezoeker waar bovendien leuke prijzen te winnen zijn.

Programma in VSK Kennistheater

In het VSK Kennis Theater in hal 10 zijn doorlopend presentaties. Exposanten en partners geven praktische presentaties over de belangrijkste ontwikkelingen in de branche geven. De presentaties worden gegeven elke dag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.