Omslag_EW05 600
24 oktober 2022

62 miljoen extra subsidie voor verduurzaming huizen

Minister Jetten trekt de portemonnee

subsidie.JPG

Half oktober werd bekend dat minister Jetten van Klimaat Energie 62 miljoen euro extra uittrekt voor de ISDE-regeling om te voorkomen dat de verduurzaming van woningen en bedrijven tot stilstand komt.

De subsidiepot was met nog slechts 28 miljoen euro bijna leeg. Doordat minister Jetten de portemonnee trekt zit er tot het einde van het jaar weer 90 miljoen euro in, waarmee het totale beschikbare bedrag voor 2022 uitkomt op € 290 miljoen.

Isolatie, warmtepompen, zonneboilers, warmtenet

De ISDE-subsidieregeling is bedoeld voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet. De extra 62 miljoen subsidie is per 18 oktober beschikbaar. Dat is goed nieuws voor particulieren die door het grote aantal aanvragen tegen een lege subsidiepot leken aan te lopen. Ook voor installatiebedrijven is het uiteraard goed nieuws. Particulieren en bedrijven kunnen de subsidie gebruiken voor een deel van de investering in een warmtepomp, zonneboiler of isolerende maatregelen. Ongeveer 30% van de aanschafwaarde van een (hybride) warmtepomp wordt ermee vergoed. Deze subsidie is alleen van toepassing op bestaande bouw. Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers in 2022 € 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Aanvragen subsidie

Aanvragen van subsidie kan via de website van RVO. De ISDE-subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. De regeling geldt voor huiseigenaren, VvE’s en bedrijven. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel.