Omslag_EW05 600
20 april 2023

Aanleg van data- en telecomnetwerken moet veiliger

veiligheid infra-web

Bij de aanleg van data- en telecomnetwerken, zoals 5G en glasvezel, staat de veiligheid onder druk. De branches die betrokken zijn bij de aanleg hebben daarom de Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken opgesteld.

De aanleg van 5G, glasvezel en andere data- en telecomnetwerken is in Nederland in volle gang. Door de hoge tijdsdruk en het tekort aan technische vakmensen dreigt de veiligheid in het gedrang te komen. Met het ondertekenen van een gedragscode willen de betrokken branches de aandacht vestigen op het belang van veiligheid om op die manier ongelukken te voorkomen.

Intensiever samenwerken

De gedragscode is ondertekend door de brancheorganisaties Techniek Nederland en NLconnect en door 8 technisch dienstverleners. De ondertekenaars gaan intensiever samenwerken om bij de aanleg van data- en telecomnetwerken ongevallen te voorkomen. Daarvoor gaan zij vanaf nu de veiligheidsprestaties in projecten meten om daarvan te leren. Bovendien wordt veilig werken een belangrijk onderdeel van het opleidingsprogramma.

Veilig thuiskomen

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt dat de betrokken partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om de sector veiliger te maken: ‘Elk ongeluk is er een teveel. Iedere werknemer moet aan het eind van de werkdag veilig thuiskomen.’ Directeur Mathieu Andriessen van NLconnect: ‘We zetten hiermee een belangrijke eerste stap, maar ik reken erop dat méér bedrijven de gedragscode de komende tijd zullen onderschrijven. Veiligheid in onze sector heeft topprioriteit.’ 

De Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken heeft veel overeenkomsten met de gedragscodes voor de bouw- en energiebranche. De opstellers verwachten dat ook telecom-operators en andere aannemers de Gedragscode op korte termijn zullen onderschrijven. 

Ondertekening gedragscode-kleiner

Veiligheid verankerd in bedrijfscultuur

Behalve Techniek Nederland zetten ook de infrabedrijven Allinq, Baas, BAM, Circet, van Gelder, Siers, Spie en VolkerWessels Telecom hun handtekening onder de code. CEO Wim Beukers van Allinq is voorzitter van de stuurgroep die de Gedragscode opstelde. ‘Veiligheid wordt hiermee stevig verankerd in de bedrijfscultuur. Samen met opdrachtgevers nemen we daarvoor verantwoordelijkheid. Uniformering van regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen gaat daarbij helpen.’