EW07 omslag 600
22 november 2023

Accupakket verduurzaamt vakantiepark

Roompot

Roompot vakantieparken maakt een sterke verduurzamingsslag. Om het nieuwe vakantiepark in Brouwersdam duurzaam in te richten plaatst de vrijetijdsonderneming geïntegreerde zonnepanelen. Een innovatief accupakket zorgt ervoor dat de zonne-energie kan worden opgevangen zonder het elektriciteitsnetwerk zwaarder te belasten.

Zoals heel veel ondernemingen kampt recreatiepark Roompot met het probleem dat de aansluitmogelijkheden op het openbare stroomnet steeds beperkter zijn. Daardoor dreigen de bewoners van het nieuwe vakantiepark in Brouwersdam in de problemen te komen. In de ochtend en avond gebruiken de vakantiehuisjes de meeste stroom, als ze de airco of verwarming aanzetten, douchen en gebruik maken van de kookapparatuur. Om de zonne-energie op te vangen die overdag wordt opgewekt, heeft SPIE daarom een centraal accupakket op het nieuwe vakantiepark geïnstalleerd.

264 kilowattuur opslaan

‘Tijdens het onderzoeks- en adviesproces is gekeken naar de daadwerkelijke energiebehoefte en het beoogde gebruik van zo’n accupakket’, vertelt Tim Bogaert, werkvoorbereider bij SPIE. ‘Samen met producent Elfa hebben we gekozen voor een accupakket met een opslagcapaciteit van 264 kilowattuur. Het accupakket is eigenlijk een kleine zeecontainer van 3 m³, dat bestaat uit verschillende lades met accu’s. Het pakket kan ongeveer 5000 keer volledig worden opgeladen en ontladen en heeft een levensduur van zo’n vijf jaar. Hierna heeft hij nog altijd 75% van de nominale capaciteit over.’

Peak shaving

Aan het accupakket kunnen weersvoorspellingen worden gekoppeld, zodat er nog efficiënter met de energie kan worden omgegaan. Mocht de zon niet schijnen kan het accupakket opgeladen worden vanuit het reguliere elektriciteitsnet. Het accupakket kan in de toekomst ook nog worden ingezet voor peak shaving, het handhaven van verbruikspieken. Mocht het park gaan uitbreiden en is de huidige trafo niet zwaar genoeg, dan kan het accupakket hiervoor ook worden ingezet. Een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en het verminderen van piekbelasting op het elektriciteitsnet.