EW07 omslag 600
3 juli 2024

Bedrijven op industrieterrein Waterlaat in Bergeijk gaan energie delen

Eerste pilot-batterij van Energyhub op de Waterlaat in Bergeijk geplaatst

666ff57195e86 (2)Jan Rietdijk, Stef Luijten, Jaap Leeflang en Leon van Leeuwen bij de eerste geplaatste batterij Lemmens Metaalbewerking

Op industrieterrein de Waterlaat in Bergeijk wordt een Energyhub opgestart. Het project heeft als doel meer elektrisch vermogen beschikbaar te maken voor bedrijven op het industrieterrein en de verduurzaming te bevorderen door middel van lokale energiedeling. Een belangrijke stap is de plaatsing van een batterij. Op 14 juni is de eerste geplaatst.

De congestie op het elektriciteitsnet belemmert net als op veel andere plekken de economische groei van de regio Bergeijk en het industrieterrein de Waterlaat. Het project op industrieterrein Waterlaat in het Brabantse Bergeijk is een samenwerking tussen het Kempisch OndernemersPlatform (KOP), Energy Freedom, Alius, de gemeente Bergeijk en lokale ondernemers. Door het gezamenlijke initiatief maken deelnemers afspraken over hoe energie en vermogen onderling worden verhandeld, wat de efficiëntie en duurzaamheid van het industrieterrein vergroot.

Eén gezamenlijk contract

Om dit verhandelen mogelijk te maken, worden alle deelnemende bedrijven in de hub elektrisch bemeten. Deze gegevens worden in de cloud opgeslagen. Dit resulteert in een geaggregeerd profiel, waarin duidelijk wordt dat de bedrijven nooit gelijktijdig hun hoogste pieken bereiken. Door slim te meten en te voorspellen, wordt meer vermogen beschikbaar dan op papier mogelijk lijkt bij de netbeheerder. In plaats van individuele contracten, beheert de uitbater van de hub één gezamenlijk contract richting de netbeheerder en individuele contracten voor de eigenaren van de aansluitingen.

Batterijen

Het vrijmaken van elektrisch vermogen gebeurt door het slim delen van energie en het plaatsen van extra vermogen in de vorm van batterijen. Het eerste batterijsysteem is op het industrieterrein geplaatst door installatiebedrijf Burgmans & Alewijns bij Lemmens Metaalbewerking.