EW11 cover 600
5 november 2024

Belgisch energie-eiland gaat 3 miljoen huishoudens van stroom voorzien

belgisch eiland

Voor de kust van België wordt een 6 hectare groot eiland aangelegd waarop Elia Transmission Belgium (ETB) infrastructuur gaat aanleggen om grote hoeveelheden windenergie naar het vasteland van België te transporteren. Met de opbrengsten van het Belgische energie-eiland kan de Belgische netbeheerder uiteindelijk 3 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Het Princess Elisabeth Island wordt tussen 2024 en 2027 gebouwd, ongeveer 45 km voor de Belgische kust in de Princess Elisabeth-windzone. Het eiland is het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld. Door 3,5 GW aan extra offshore windcapaciteit te integreren in het Belgische elektriciteitsnet (goed voor meer dan 3 miljoen huishoudens), vermindert het eiland de afhankelijkheid van het land van fossiele brandstoffen en zorgt het voor betaalbaardere groene elektriciteit.

Hoogspanningsgelijkstroom en wisselstroom

De eerste caissons of funderingen van het eiland worden momenteel gebouwd in Vlissingen en zullen binnenkort op zee worden afgezonken en met zand worden gevuld om de basis van het eiland te vormen. Het eiland herbergt straks zowel hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) infrastructuur. De hoogspanningsinfrastructuur bundelt de exportkabels van de windparken in de Princess Elisabeth Zone en dient tevens als knooppunt voor toekomstige interconnectors. Deze maken stroomuitwisselingen mogelijk tussen België en zijn buren en zijn ook verbonden met grote offshore windparken in de Noordzee, die uiteindelijk aanzienlijke hoeveelheden hernieuwbare energie aan België zullen leveren.

Financiering

De financiering van het Princess Elisabeth Island wordt gerealiseerd met een krediet van de Europese Investeringsbank (EIB) ter waarde van €650 miljoen. ETB en EIB tekenden hiervoor onlangs een overeenkomst. Het Belgische energie-eiland is van cruciaal belang voor de Belgische en Europese energietransitie en helpt grote hoeveelheden windenergie van de Noordzee naar de consumptiecentra op het vasteland te brengen.