Omslag EW09 600
23 september 2024

BORG-A Keurmerk: De Nieuwe Standaard voor Complexe Inbraakbeveiliging

BORG-A-web

De Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) is een ingeburgerde methodiek om het inbraakrisico van een object te bepalen en de juiste bijbehorende beveiligingsmaatregelen te kunnen adviseren. De methodiek is echter minder bruikbaar voor hoge risico’s en complexe objecten. Om ook deze objecten te kunnen beveiligen onder certificatie heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) het BORG-A keurmerk ontwikkeld.

De A in BORG-A staat voor advies. Het certificatieschema voor BORG-A is in januari gepubliceerd. Certificatie-instelling Kiwa heeft als eerste een licentie gekregen om beveiligingsbedrijven te certificeren voor BORG-A. Inmiddels hebben al zo’n dertig beveiligingsbedrijven interesse getoond in het keurmerk.

Missing link

‘Net als wij zien zij BORG-A als de missing link’, zegt Mischa van der Geld, manager bij Kiwa.  ‘Er zijn nu eenmaal situaties die buiten de VRKI 2.0 vallen, maar waarbij wel gezocht wordt naar de maatregelen die het beste passen in de gegeven situatie. Daarvoor kun je straks BORG-A gecertificeerde bedrijven inzetten.’

Standaardisatie in de planvorming

Juist bij complexe beveiligingsvragen waarbij integraal gekeken moet worden naar de oplossingen, is een goed plan nodig is. Het schema BORG-A waar Kiwa op certificeert, biedt handvatten en standaardisatie voor die planvorming. Wat de planvorming binnen BORG-A waardevol maakt, is dat wordt uitgegaan van mogelijke scenario’s waarbij met alle aspecten van inbraakbeveiliging rekening wordt gehouden. Denk hierbij aan de aard en de waarde van de goederen, de kwetsbaarheden en historische waarde van het pand, de modus operandi van een kwaadwillende en het samenspel tussen de verschillende mogelijke beveiligingsmaatregelen.

BORG-A adviseur heeft helikopterview

Chris van Ballegooij van verzekeraar Achmea is voorstander van het nieuwe certificatieschema. Hij ziet BORG-A als een instrument om de samenhang van inbraakbeveiliging te waarborgen. ‘Een BORG-A adviseur beschikt over een HBO werk- en denkniveau, bezit een TBV-diploma en heeft een aantal jaar ervaring. Hierdoor is hij als geen ander in staat om met een helikopterview de samenhang van de totale inbraakbeveiliging te waarborgen. De adviseur heeft verstand van zowel de bouwkundige als elektronische beveiliging en kan op basis van zijn ervaring ook meedenken met de klant. Een BORG-A adviseur maakt een volledige analyse en inventarisatie. Op basis daarvan levert hij een intakedocument en beveiligingsplan op bij de klant. Die kan vervolgens een BORG-B of BORG-E beveiligingsbedrijf inschakelen om de beveiliging uit te voeren volgens plan.’

Inbraakrisico verkleinen

Van Ballegooij geeft aan dat het keurmerk, hoewel niet wettelijk verplicht, door verzekeraars wordt gezien als een middel om de kwaliteit van inbraakpreventie te borgen en het risico op inbraak te verlagen. Door de ontwikkeling van BORG-A is het scala van waarborgen voor inbraakbeveiliging nu compleet en ligt er een solide basis om zelfs de meest complexe risico’s goed te beveiligen. Juist bij die projecten zijn de belangen van verzekeraars, beveiligingsbedrijven en eindgebruikers het grootst. Het BORG-A keurmerk zorgt ervoor dat alle betrokken partijen vertrouwen kunnen hebben in het beveiligingsadvies.
Kiwa verwacht in april de eerste BORG-A beveiligingsbedrijven te kunnen certificeren. Alle BORG-beveiligingsbedrijven zijn te vinden via hetccv.nl/bedrijven.