EW04 Omslag 600
22 mei 2023

Bosch bouwt nieuwe warmtepompfabriek

Investering van 1 miljard euro in productie en ontwikkeling

remehaEen nieuwe productiefaciliteit voor warmtepompen in Eibelshausen, Duitsland, operationeel sinds begin 2023.

Warmtepompen zijn belangrijk om de Europese klimaatdoelstellingen in de bouwsector te halen. Bosch Home Comfort Group, in Nederland opererend onder de naam Nefit Bosch, investeert de komende jaren 1 miljard euro in de uitbreiding van zijn Europese ontwikkelings- en productienetwerk voor warmtepompen.

255 miljoen daarvan is gereserveerd voor een nieuwe fabriek voor warmtepompen in Dobromierz in Polen. De bouw start in 2024, de productie eind 2025. Tegelijkertijd worden ook de bestaande vestigingen in Europa versterkt. In Eibelshausen (Duitsland) is begin dit jaar gestart met de productie voor binnenunits van een bijzonder stille en milieuvriendelijke warmtepomp met het natuurlijke koelmiddel R290 (propaan). Sinds 2019 heeft het bedrijf ook zijn ontwikkelingscapaciteit aanzienlijk uitgebreid. Het warmtepompportfolio is verdubbeld qua aantal modellen en bestaande modellen hebben een update gekregen.

30 Miljoen nieuwe warmtepompen

Warmtepompen zijn een belangrijke groeimotor voor de Bosch Home Comfort Group, met een omzetstijging van 54 procent in 2022. De totale Europese warmtepompmarkt zal tot 2025 naar verwachting jaarlijks met ongeveer 20 procent groeien. In het huidige decennium zullen naar verwachting 30 miljoen nieuwe warmtepompen worden geïnstalleerd in de Europese Unie. ‘Wij hebben ons ten doel gesteld flink sneller te groeien dan de markt. Zowel de nieuwe fabriek, als de uitbreiding van onze bestaande productiefaciliteiten zullen bijdragen aan het bereiken van deze groeidoelstellingen’, aldus Jan Brockmann, voorzitter van de Bosch Home Comfort Group.

Hybride oplossingen

Stand-alone warmtepompen zijn vooral geschikt voor nieuwe gebouwen. ‘Het gaat in Europa echter vooral om bestaande gebouwen. Daarom is een gediversifieerde portfoliostrategie nodig om de klimaatdoelstellingen te halen’, aldus Brockmann. ‘Naast all-electric warmtepompen, zijn hybride systemen oplossingen op weg naar een klimaatneutraal gebouwenbestand. Met zo’n breed aanbod kunnen we een snellere overgang mogelijk en betaalbaar maken.’