Omslag EW09 600
30 september 2021

Compacte PVT-warmtepomp van Triple Solar wint Duurzaam Verwarmd Award

uitreiking DV award (2)Jorrit Lootsma Commercieel directeur Triple Solar neemt award in ontvangst; links: Paul Smorenburg van Vakblad E&W en rechts Christian Sparborth van Warmte365

Triple Solar is de winnaar geworden van de best innovation award tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd. De compacte PVT-warmtepomp werd door de jury beoordeeld als een compacte oplossing voor met name de bestaande bouw. Een warmtewisselaar van ElringKlinger en Het Slim Groen Warmtenet van ‘Energie voor Elkaar’ kregen een eervolle vermelding.

De drie beste inzendingen vormen volgens de jury gezamenlijk een mooie mix van categorieën met een grootschalig warmtenet, een warmtepomp en een warmtewisselaar die gebruik maakt van oppervlaktewater als bron voor warmtepompen. Daarmee leveren die bedrijven drie belangrijke puzzelstukken waarmee we het komende decennium de energietransitiepuzzel kunnen gaan leggen.

Triple-Solar-PVT-warmtepomp-hybride-all-electric-nieuwbouw-renovatie-684x1024

De winnaar – Triple Solar

Met de Triple Solar PVT-warmtepomp lanceert Triple Solar een warmtepomp die is ontwikkeld in samenwerking met de Deense fabrikant Metrotherm. De warmtepomp gebruikt PVT-panelen als energiebron. De warmtepomp is er zowel in een hybride uitvoering voor met name de bestaande bouw en een all-electric uitvoering voor de nieuwbouw.

De warmtepomp springt er volgens de jury uit door de compactheid. Met een hoogte van slechts 83 cm en een breedte en diepte van 48 en 45 cm past het toestel uitstekend in de bestaande bouw waar het traditioneel woekeren met de beschikbare ruimte is. Met een gewicht van minder dan 50 kg kan het toestel door de installateur ook gemakkelijk en arbovriendelijk worden aangesloten. De jury is daarnaast gecharmeerd van de toepassing van het moderne, milieuvriendelijke koudemiddel propaan in het kant-en-klare product. Verder is het een robuust systeem met een in potentie hoge COP. Door het type bron is het bovendien een ‘stille’ oplossing waarmee het bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp aftroeft op toepasbaarheid in dichtbevolkte wijken waar geluidsoverlast zoveel mogelijk moet worden vermeden. Samenvattend is de PVT-warmtepomp van Triple Solar een elegant concept voor een compacte, lichtgewicht warmtepomp met een degelijke en duurzame bron (PVT) en milieuvriendelijk koudemiddel waarmee een flexibele oplossing wordt geboden voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

ThermoGenius

Runner-up 1 – ElringKlinger Engineered Plastics

De ThermoGenius Water M van ElringKlinger is een warmtewisselaar die gebruik maakt van de warmte en koelte in oppervlaktewater als bron voor het economisch en milieuvriendelijk verwarmen en koelen van woningen en gebouwen die zich dicht bij een meer, zee, rivier of ander oppervlaktewater bevinden. De warmtewisselaar wordt met warmtepompen tot een totaalsysteem gekoppeld.

De jury meent dat er de komende jaren een flinke potentie is voor het gebruik van oppervlaktewater als bron voor een warmtepomp. De innovatieve oplossing van het Duitse bedrijf dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Indurio, kan in het waterrijke Nederland zeker gaan bijdragen aan een opschaling van oplossingen waar water als bron wordt benut. De doorbraak van de warmtewisselaar die nu al heel goed kleinschalig kan worden toegepast voor bijvoorbeeld woonboten en andere gebouwen die dicht langs het water staan, zal afhangen van de wijze waarop de fabrikant het product de komende jaren succesvol weet op te schalen voor toepassing in grotere gebouwen of zelfs woonwijken.

energie voor elkaar

Runner-up 2 – Energie voor Elkaar

Het Slim Groen Warmtenet van Energie voor Elkaar gebruikt allereerst regionale biobrandstoffen als stabiele startbrandstof, maar kan het lokale warmtenet daarnaast voeden met andere bronnen zoals restwarmte, collectieve zonnewarmte, aardwarmte, energie uit water of in de toekomst zelfs groene waterstof. Met als uiteindelijke doel dat na aansluiting van deze extra bronnen, biogrondstoffen nog slechts nodig zijn bij een piekvraag in de winter of duurzame back-up.

Een warmtenet is pas echt groen, wanneer het kan worden gevoed door verschillende duurzame bronnen die elkaar aanvullen. Dat maakt schakelen van de ene groene bron op de andere mogelijk. De jury noemt het Slim Groen Warmtenet dan ook een concept dat op het spreekwoordelijke bierviltje heel mooi is. Het succes van dit complexe systeem zal afhangen van de manier waarop dit warmtenet daadwerkelijk slim en efficiënt wordt aangestuurd. Het grootschalige warmtenet wordt aangestuurd door met elkaar communicerende meters, zodat kan worden ingespeeld op de fluctuerende vraag naar warmte in de wijk en het fluctuerende aanbod van warmte vanuit de verschillende bronnen. Pluspunt waardoor dit concept door de jury is beloond is het feit dat er al een praktijkcasus loopt in Ede.

De jury werd gevormd door Paul Smorenburg, hoofdredacteur vakblad E&W; Frank Agterberg, voorzitter vereniging Warmtepompen en voorzitter branchevereniging bodemenergie; en Coen van de Sande, directeur NVKL