EW06 Omslag 600
12 januari 2024

COP warmtepomp daalt flink bij -10 ℃

Energiekosten warmtepomp stijgen flink bij lage temperaturen

tabel warmtepomptarieven

De warmtepomp blijkt te werken. Ook bij lage temperaturen, zo schreven we op 10 januari. Maar het rendement van een warmtepomp gaat natuurlijk wel omlaag. Duurzaamheidsplatform Slimster maakte een berekening. Bij buitentemperaturen van -10 daalt de COP (Coëfficient of Performance) naar 2,3, waardoor de energiekosten per dag 2 euro hoger uitvallen dan bij temperaturen van +10 ℃.

Uitgaande van een tarief van 35 cent per kilowattuur stroom betaal je bij een buitentemperatuur van tien graden 2,74 euro per dag met een warmtepomp. Zakt de thermometer naar nul, dan komt daar al een euro bij op. Bij tien graden vorst tikt de dagteller zelfs bijna de vijf euro aan, zo berekende Slimster.

50 vorstdagen per jaar

Met name bij temperaturen onder nul neemt het rendement van een warmtepomp dus af. Maar over een heel jaar gezien valt de impact volgens Slimster behoorlijk mee. Nederland kent gemiddeld vijftig vorstdagen per jaar, waarvan slechts zes waarop de temperatuur de hele dag niet boven nul komt. Volgens het duurzaamheidsplatform bespaar een doorsnee huishouden met een lucht-waterwarmtepomp op jaarbasis dan ook zo’n 700 euro ten opzichte van een cv-ketel.

Meer vraag naar warmtepompen

Door de hogere energiebelasting op gas en de lagere belasting op stroom verdien je een warmtepomp vanaf dit jaar bovendien twee jaar eerder terug, zo meldde het duurzaamheidsplatform onlangs. Een eerder onderzoek van Slimster naar de koopintentie van warmtepompen onder Nederlanders wees uit dat maar liefst 28 procent van de huishoudens over 5 jaar over een warmtepomp denkt te beschikken. Dat komt overeen met de verwachting van DNE Research in het onlangs verschenen trendrapport warmtepompen. Daarin wordt de verwachting uitgesproken dat vanaf 2026 jaarlijks minimaal 240.000 warmtepompen  zullen worden geplaatst. In het hoogste scenario komt DNE zelfs uit op 300.000 per jaar.

Lees hier alle resultaten van het onderzoek "zoveel kost een warmtepomp als het vriest" van Slimster 

Lees ook: