EW06 Omslag 600
9 maart 2023

DC-lekstroomfilter voorkomt lekkage gas- en waterleidingen

ROVC ontvangt eerste DC-lekstroomfilter van Enincom

lekstroom-web-rovc

Met de door Energy Innovations Company (Enincom) nieuw ontwikkelde DC-lekstroomfilter wordt voorkomen dat betonbewapening van gebouwen en metalen gas- en waterleidingen onder de grond wegrotten. De filter voorkomt hiermee (ernstige) gevaren, zoals instorting van een gebouw of fatale lekkages.

Technisch opleider ROVC ontving op 9 maart het eerste exemplaar van de filter uit handen van Enincom eigenaar John Meijer. Enincom is een startup op het gebied van energietechniek, meet & regeltechniek en elektronica. DC-lekstroom is volgens Meijer een sluipmoordenaar. ‘Het wordt niet gedetecteerd maar het is er wel degelijk. Uiteindelijk kan dit enorm problematisch zijn. Dat is de reden dat wij de KM-DC100 DC-lekstroomfilter hebben ontwikkeld.’

Lekken voor de aardlekschakelaar

DC-lekstroom is nog onderbelicht binnen de bouw- en installatiewereld, terwijl het ernstige gevolgen kan hebben. Door de energietransitie krijgen we steeds meer te maken met systemen die DC-stromen produceren en erop werken. Denk aan zonnepanelen, windmolens en laadpalen. Anders dan bij AC-installaties, werkt bij DC-lekstroom de conventionele aardlekschakelaar niet. DC-lekstromen worden in het netwerk opgewekt en lekken vóór de aardlekschakelaar naar de aarde, waardoor deze niet afgaat.

Uitbreiding lesaanbod

Het filter kan volgens Meijer, die ook docent is aan het ROVC, een mooie bijdrage leveren aan het lesaanbod van ROVC. Frank Duinkerken, productmanager bij ROVC is verheugd met de gift. ‘Bij ROVC staat praktijkgericht onderwijs centraal. We zoeken continu manieren om bij te blijven met ontwikkelingen in de branche. We merken dat het thema lekstroom steeds meer leeft. Het is mooi dat er nu een concrete oplossing is voor dit veelvoorkomende probleem. Wanneer de DC-lekstroomfilter daadwerkelijk in de praktijk gebruikt gaat worden, is het belangrijk dat technici snel leren te werken met dit product. Daarin nemen we als ROVC graag het voortouw.’

Integratie in lesmateriaal

De afdeling practicuminnovatie van de technisch opleider gaat onderzoeken op welke manier het DC-lekstroomfilter in haar opleidingen opgenomen kan worden. Denk hierbij aan wat de lekstroomfilter is en doet, in wat voor opstellingen de filter gebruikt kan worden en wat voor soort storingen voor kunnen komen. Wanneer de DC-lekstroomfilter uiteindelijk veelvuldig in de praktijk gebruikt wordt, is de ambitie van ROVC om de DC-lekstroomfilter standaard te integreren in het lesmateriaal.