EW04 Omslag 600
30 januari 2023

De verkoop van warmtepompen groeit sneller dan die van cv-ketels

Verkoop warmtepompen groeit sneller dan die van cv-ketels-web

In 2022 plaatsten installateurs bijna 100.000 warmtepompen. Dat is een plus van 37% in vergelijking met 2021. Omdat vaak een hybride combinatie wordt geplaatst waar ook nog steeds een gasketel voor nodig is, nam ook de verkoop van gasketels in 2022 opnieuw toe; met 2 % tot 440.000. Dat blijkt uit cijfers die Installatie.nl boven water haalde bij de Nederlandse Verwarmingsindustrie.

De populariteit van de warmtepomp neemt dus snel toe, zo concludeert Doekle Terpstra. De voorzitter van Techniek Nederland stelt vast dat de verkoop zowel in aantallen als in procenten sneller groeit dan die van gasketels. ‘Door de hoge gasprijs is verduurzamen nog nooit zo lonend geweest. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de vraag naar hybride warmtepompen enorm toegenomen.’

Stap voor stap verduurzamen

Mensen kiezen er óók voor om stap voor stap te verduurzamen. Het vervangen van de cv-ketel is zo’n stap. Terpstra: ‘Vervang je een oude cv-ketel door een nieuwe, energiezuinige hr-ketel, dan bespaar je al gauw 10% tot 15% op het gasverbruik. En als je als installateur de balans tussen de cv-ketel en de radiatoren optimaal afstelt (‘waterzijdig inregelen’), kan de besparing oplopen tot 20%. Terwijl de combinatie gasketel/warmtepomp, in de volksmond “hybride warmtepomp” levert een besparing op tot wel 60% op het gasverbruik.

Minder cv-ketels op langere termijn

De komende jaren verwacht Techniek Nederland nog dat de verkoop van cv-ketels vergelijkbaar zal zijn met die van dit jaar. Op de langere termijn zal het aantal cv-ketels in ons land gaan dalen. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer, terwijl ook in de bestaande bouw steeds meer woningen aardgasvrij worden gemaakt. Die woningen krijgen een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.