EW07 omslag 600
29 maart 2024

Duurzaam kantoorpand blijft open dankzij inhouse batterij

kiwatt batterij

Dankzij een energieopslagsysteem van Kiwatt dat in de kelder van het kantoorpand is geplaatst, kan duurzaam kantoorpand De Walvis nabij Amsterdam Centraal geopend blijven.

Het duurzame kantoorpand De Walvis heeft een BREAAM-certificaat. Dat houdt in dat het duurzaam gebouwd is en in duurzaam beheer is. Het pand is gasloos en voorzien van zonnepanelen op het dak, een warmtepompinstallatie, een warmteterugwininstallatie en laadpalen buiten.

Netcongestie

De Maarsen Groep, beheerder van het duurzame kantoorpand, heeft net als veel organisaties in Nederland last van het overvolle stroomnet, ook wel netcongestie genoemd. Er hing afsluiting van energie boven het hoofd omdat het pand een aansluiting heeft van 137 kW, maar tijdens pieken 200 kW gebruikt. Het pand kon geen extra vermogen verkrijgen vanuit de energiemaatschappij en zocht de oplossing in een batterijsysteem om meer eigen opgewekte elektriciteit op te slaan en tegelijk de piekbelasting van het net te verminderen.

Verzekering

‘Voor de meeste energieopslagsystemen is het een vereiste om deze buiten te plaatsen om een verzekering te verkrijgen’, vertelt Patrick Meeldijk, technisch vastgoedmanager bij de Maarsen Groep. ‘Omdat De Walvis in de binnenstad staat was het niet mogelijk om daarvoor een vergunning te krijgen. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een partij die batterijen levert die wél binnen mogen staan. Die vonden we in Kiwatt die batterijen plaatste in de kelder van het pand.’