EW05 Omslag 600
29 april 2025

Duurzaam tuinieren met regenwater

Wilo - Hergebruik regenwater_03

Nu de lente is begonnen, zoeken veel Nederlanders naar manieren om hun tuin duurzaam te onderhouden. Een van die manieren is het benutten van regenwater — een natuurlijke bron die verrassend veelzijdig inzetbaar is. Wilo, specialist in watertechniek, wijst op het praktische voordeel van gebruik van regenwater in de buitenruimte en óók bij huishoudelijke toepassingen. Zonder in te leveren op comfort.

Een groot deel van het regenwater in Nederland verdwijnt ongebruikt in het riool. Dit water is ideaal voor dagelijks gebruik buitenshuis. Je kunt er planten mee besproeien, de auto wassen of tuinmeubilair en de patio schoonmaken. Huishoudens besparen daarmee drinkwater en verlichten de druk op het openbare waternet. Dit is extra belangrijk nu periodes van droogte en zware regenbuien elkaar steeds sneller opvolgen.

Voorkomen onnodig drinkwatergebruik

‘Met een regenwatersysteem gebruik je wat de natuur je geeft. Daarmee voorkom je onnodig drinkwatergebruik’, zegt Frans Brakenhoff van Wilo Nederland. Daarmee draag je bij aan een slimme, duurzame omgang met water in je eigen tuin. Steeds meer huishoudens kiezen er daarom volgens hem voor om regenwater op te vangen en lokaal te gebruiken. ‘Technische systemen maken dit proces eenvoudig en toegankelijk, ook zonder veel technische kennis. Er zijn stille oplossingen beschikbaar die weinig ruimte nodig hebben. Hiermee kun je regenwater hergebruiken voor diverse toepassingen in de tuin.

Praktische en ecologische voordelen

Volgens Brakenhoff leidt het hergebruik van regenwater tot zowel praktische als ecologische voordelen: ‘Huishoudens besparen niet alleen op drinkwater, maar helpen ook wateroverlast te beperken. Door regenwater lokaal te gebruiken, verkleinen we gezamenlijk de belasting van het rioolstelsel en onze ecologische voetafdruk.’
Regenwater is volgens de fabrikant goed te gebruiken voor toepassingen buitenshuis, zoals het besproeien van de tuin of het reinigen van ramen en bestrating. Doordat het geen kalk bevat, blijven oppervlakken schoner en krijgen planten geen last van kalkophoping. Brakenhoff waarschuwt wel dat ongefilterd regenwater niet geschikt is als drinkwater.

Lees ook: