EW06 Omslag 600
23 mei 2024

Een douchewc voor de gewone man (en vrouw)

Geberit AquaClean Alba Whirlspray douchestraal-small

Geberit brengt al sinds 2010 douchewc’s op de markt. Steeds weer kwamen er nieuwe features bij die het gebruiksgemak steeds verder vergrootten, zoals oriëntatieverlichting, geurafzuiging en brilverwarming. Met de AquaClean Alba gaat de sanitairfabrikant terug naar de basis; een douchewc die zorgt voor een zorgvuldige en zachte reiniging van de intieme zones. Wat vooral zal aanspreken bij de consument: de prijsstelling.

In Nederland worden jaarlijks circa 850.000 toiletten verkocht. Slechts 1 op de 100 verkochte toiletten is een douchewc. ‘Dat is heel weinig als je bedenkt dat dat 66% van de mensen aangeeft het reinigen van de billen met water hygiënischer en prettiger te vinden dan met papier’, geeft Robin van den Brink van Geberit aan bij de presentatie van de Alba, het nieuwste paradepaardje op het gebied van douchewc’s.

1000 euro

De concept manager AquaClean is trots dat Geberit in samenwerking met ontwerper Christoph Behling erin is geslaagd een nieuwe douchewc te ontwerpen die doet wat hij moet doen (reinigen) tegen een prijs die een factor 2,5 lager ligt dan de reguliere douchewc’s die op dit moment op de markt te koop zijn. ‘Daarmee gaan wij een hele grote markt aanboren, niet alleen die van de gewone man en vrouw, maar zeker ook van hotels, bed & breakfasts en kantoren voor wie de aanschaf van een douchewc tot nu toe vaak net iets te duur was.’

iPhone

‘Het is alsof Apple de nieuwste iPhone voor 250 euro gaat verkopen en tóch is het ons gelukt’, zegt de Zwitsers ontwerper Behling. De vraag is dan natuurlijk wat Geberit heeft weggelaten in vergelijking met de eerdere AquaClean modellen Mera en Sela. ‘Dat zijn bijvoorbeeld de verwarmde bril, de föhn en de geurafzuiging’, zegt Van den Brink. ‘Met de Alba richten we ons op de essentiële functies van een douchewc. Gebleven zijn daarom de verfrissende WhirlSpray douchestraal met water op lichaamstemperatuur en de krachtige TurboFlush spoeltechnologie. Daarnaast is dit nieuwe wandcloset, net als de iets duurdere modellen, eenvoudig te reinigen vanwege het randloze ontwerp en een automatisch ontkalkingsprogramma’, aldus Van den Brink.

Zuiniger

De douchewc werkt met een boiler met een inhoud van 0.9 l. Genoeg om drie keer te spoelen, waarna de boiler 2 tot 3 minuten nodig heeft om weer op te warmen. De boiler gebruikt in vergelijking met een doorstromer die 1800 W gebruikt, slechts 850 W. Een stuk energiezuiniger. Ander voordeel: je kunt bij een toiletwissel in een bestaande woning heel makkelijk het conventionele toilet vervangen door de Alba aan te sluiten op een bestaande 220V aansluiting. Het plaatsen van een extra groep is door het lage benodigde vermogen ook niet nodig.

Geberit AquaClean Alba montage achterzijde-small

De designfactor

Bij het ontwerp van het nieuwste familielid van de AquaClean-serie heeft ontwerper Christoph Behling prioriteit gegeven aan een eenvoudig en elegant ontwerp, dat doet denken aan een conventioneel toilet en waarbij de technische eenheid in het keramiek is weggewerkt. De belangrijkste douchefuncties kunnen comfortabel worden bediend met de gebruiksvriendelijke afstandsbediening. De Alba is geschikt voor bijna alle bouwsituaties. De standaard aansluitmaterialen van Geberit zorgen ervoor dat de douchewc is te combineren is met alle installatiesystemen, de Monolith sanitairmodules van Geberit en het Geberit AquaClean designpaneel.