EW06 Omslag 600
20 november 2023

Eerste woningen Wagenborgen op waterstofnetwerk

Wagenborgen

De eerste van in totaal 33 woningen in het Groningse dorp Wagenborgen is op 20 november aangesloten op waterstof. Vanaf het Waterstof Ontvangst Station (WOS) bij Eelshuis Energie in Siddeburen krijgen de 33 woningen waterstof geleverd via het net. De huizen in deze jaren ’70 wijk worden voortaan verwarmd door een hybride warmtepomp en met waterstof voorzien van warm tapwater.

Enexis Netbeheer verzorgt de distributie van energie in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. De netbeheerder zal zijn gasnetten in de toekomst niet meer gebruiken voor aardgas. Waterstof is een veelgenoemd alternatief voor aardgas en zou via het bestaande gasnet getransporteerd kunnen worden.

Tweede leven voor gasnet

Waterstof heeft volgens Enexis de potentie het gasnet een nieuw leven te geven. ‘We leren hier hoe waterstof veilig te distribueren door bestaande gasleidingen. Dat doen we met lage en hoge druk om te leren hoe dat werkt voor woningen en industrie. Als het ons hier lukt, lukt het ons overal’, zo zei Bram Gerrist, directeur Innovatie & Ontwikkeling Enexis bij de eerste aansluiting.

Het kán!

Naast vele theoretische onderzoeken laat Enexis met de pilot in Wagenborgen ook zien dat het ook kan in de praktijk. De afgelopen jaren is hard gewerkt om dit mogelijk te maken. De benodigde infrastructuur is aangelegd en de sociale huurwoningen van woonstichting Groninger Huis zijn naar label B verduurzaamd door middel van isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp.

Waterstofketel vult gat naar 100 % duurzaam

De woningen zijn voorzien van een speciale waterstofketel van Intergas. Deze pilot is volgens Peter Cool, technisch directeur van Intergas een mooi voorbeeld van hoe de hybride route er in de praktijk uitziet. ‘Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 70 of 80% op je gasverbruik. In dit project vervangt de waterstofhybride de restvraag naar gas volledig door groene waterstof. Het is dus een eindoplossing voor de verduurzaming van woningen.’

Laatste 20 %

Maarten Moolhuysen, directeur waterstof Essent, onderschrijft de visie van Cool: ‘Voor een kleine 20 procent van de woningen in Nederland is volledige elektrificatie of een warmtenet geen goede vervanging van het gebruik van aardgas. Dat gat kunnen we vullen met deze consumentenoplossing waarmee we hier in Wagenborgen de eerste belangrijke stap zetten.’