EW07 omslag 600
27 juni 2024

Eindhoven Airport verduurzaamt bij uitbreiding terminal

WKO, verdringingsinstallatie, 1100 zonnepanelen en hemelwateropvang

eindhoven-EGM Architecten-webfoto; EGM Architecten

Eindhoven Airport start eind dit jaar met de bouw van de uitbreiding van de terminal. Met de uitbreiding wordt de huidige terminal aan luchtzijde (na de security check) met circa 10.000 vierkante meter vergroot. Aan landzijde (voor de security check) wordt de terminal met 2000 vierkante meter uitgebreid. Iv ingenieurs is verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp.

Bij de uitbreiding staat duurzaamheid centraal, benadrukt Jeroen Stam, senior projectmanager bij Eindhoven Airport. ‘Eindhoven Airport neemt haar verantwoordelijkheid en richt zich op een significante reductie van emissies van CO2 en overige broeikasgassen van de luchtvaart, maar ook van onze eigen gebouwen en activiteiten. Dit betekent onder andere dat we slim en circulair bouwen, materialen hergebruiken en gas vervangen door duurzame energiebronnen.

Installaties

Ingenieursbureau Iv is verantwoordelijk voor het installatietechnisch en constructief ontwerp. Voor het verwarmen en koelen van het gebouw wordt straks gebruik gemaakt van twee warmte-koude-opslaginstallaties. Daarnaast wordt verdringingsventilatie toegepast voor een gecontroleerde luchtstroom en optimale ventilatie in de ruimtes.

1100 zonnepanelen

Op het dak van de terminal worden bijna 1100 zonnepanelen geplaatst die jaarlijks ongeveer 363.500 kilowattuur energie opwekken. Een deel van het dak wordt voorzien van sedumbeplanting, wat bijdraagt aan wateropvang en isolatie van de terminal. In de kelder komt een waterbassin waar het hemelwater wordt opgevangen. Dat water wordt gebruikt voor spoeling van de toiletten in de uitbreiding.