EW06 Omslag 600
30 mei 2022

Energieopslag en netinpassing wordt steeds belangrijker

'Handreiking energieopslag en netinpassing'

Isso handreiking

Steeds vaker wekken we meer energie op dan we gebruiken. Opslag en een goede inpassing in het net worden dan ook steeds belangrijker. De gratis te raadplegen ‘Handreiking energieopslag en netinpassing’ van Isso staat daarom vol praktische tips rond dat thema.

Op 23 april 2022 werd er in Nederland voor het eerst méér elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windturbines dan er werd verbruikt. Die dag bereikte de productie soms meer dan 100% van het totale stroomverbruik van dat moment. Dit nieuwsfeit maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk opslag en inpassing in het net is. De Handreiking energieopslag en netinpassing kan daarop een antwoord bieden.

Diverse vormen van energieopslag

Henry Lootens, specialist elektrotechniek bij Isso, denkt dat de vraag naar energieopslag de komende jaren zal groeien. ‘Batterijen zijn een voor de hand liggende vorm van opslag, maar in de Handreiking hebben we ook aandacht voor andere conversievormen, zoals energieopslag in warm water en, voor de toekomst, ook in gassen zoals waterstof. Ook behandelen we in dit document, tot op zekere hoogte, de opbouw en werking van de elektriciteitsmarkt. Dat is voor een installateur belangrijke informatie. Het helpt hem in zijn gesprek met opdrachtgevers, om uit te leggen waarom vormen van energieopslag nu, maar zeker in de toekomst, belangrijk zijn en worden.’

Energiesystemen efficiënter inrichten

Naast het belang van zonnepanelen in combinatie met energieopslag vindt Lootens het ook belangrijk dat installateurs ook aan andere maatregelen moeten denken, voordat zij een vorm van opslag overwegen. ‘In de Handreiking besteden we daarom ook aandacht aan zaken als de oost/west-opstelling van zonnepanelen, en het installeren van meer panelen op een omvormer dan het piekvermogen van die omvormer kan verwerken. Dat zijn allemaal manieren om ons energiesysteem efficiënter in te richten. Uiteindelijk is dat ook de reden waarom je een batterij zou willen installeren. Als we datzelfde effect met andere, slimme methoden kunnen realiseren, is dat vaak efficiënter voor de maatschappij.’

Gratis verkrijgbaar via open.isso.nl

De gratis Handreiking energieopslag en netinpassing is ontwikkeld in opdracht van RvO en gratis te raadplegen via open.isso.nl.