EW07 omslag 600
18 januari 2024

ESNW stuurt monteurs op pad met de bakfiets

bakfiets ESNW

Installatiebedrijf ESNW in Noord-Holland heeft ruim 60 auto’s op de weg. Zo is er altijd een monteur in de buurt van de klant. Sinds januari zet het bedrijf ook de bakfiets in als bedrijfsvoertuig. In het centrum van Alkmaar bezoekt de ESNW-monteur haar of zijn klanten op de bakfiets.

Al meer dan 50 jaar is ESNW verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van verwarmings-, warm water- en ventilatietoestellen in Noord-Holland. Met de inzet van een bakfiets wil het installatiebedrijf zich voorbereiden op wat de toekomst mogelijk brengt en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen.

Betere bereikbaarheid

‘De inzet van de bakfiets is een pilot’ vertelt Chris van Kol, manager Fieldservice bij ESNW. Naast de milieuoverweging noemt hij de betere bereikbaarheid van de klant in het centrum van Alkmaar als een groot voordeel van het gebruik van een bakfiets. ‘Tot voor kort bedienden wij onze klanten met een bus, maar we liepen steeds vaker tegen obstakels aan. De steden worden steeds drukker en minder toegankelijk. Binnensteden worden autoluw of zelfs autovrij. Dat brengt beperkende uitstootmaatregelen met zich mee en parkeren wordt ook steeds lastiger. De monteur die met de bakfiets op pad gaat, kan zich gemakkelijk door het drukke verkeer bewegen, veelal direct voor de deur parkeren en dit ook nog eens uitstootvrij doen’, aldus Kol.

Chris Kol: 'Voor ons is de inzet van een bakfiets als bedrijfsvoertuig ook een manier om nieuwe medewerkers aan ons te binden.'

Medewerkers binden

Van Kol noemt ook nog een andere verrassende overweging voor het starten van de bakfiets-pilot. ‘Voor ons is de inzet van een bakfiets als bedrijfsvoertuig ook een manier om nieuwe medewerkers aan ons te binden. Medewerkers zonder rijbewijs, maar ook medewerkers die een passie hebben voor gezondheid, milieu en duurzaamheid.’

ESNW geeft veel aandacht aan het aantrekkelijk maken van het bedrijf voor nieuwe instromers. In het vakblad E&W van februari vertelt HR-manager Sacha Elemans uitgebreid over de speciale aanpak bij het opleiden van zij-instromers.