EW06 Omslag 600
21 oktober 2022

Gasketelwet voor zoveelste keer uitgesteld

Techniek Nederland boos over nieuw uitstel van Gasketelwet

monteur werkt aan cv-ketel

De Gasketelwet wordt niet op 1 januari 2023 volledig ingevoerd, maar pas op 1 april. Dat schrijft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer. Techniek Nederland toont zich buitengewoon ontstemd. ‘Uitstel van de invoering is niet meer uit te leggen aan onze leden’, zegt voorzitter Doekle Terpstra in een eerste reactie.

Al in 2015 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een verontrustend rapport over de koolmonoxide-risico’s van cv-ketels. Techniek Nederland zet zich sindsdien in voor de invoering van de Gasketelwet. De ‘harde’ invoering van de wet is de afgelopen jaren keer op keer uitgesteld. Op dit moment geldt nog steeds een overgangsperiode zonder verplichtingen voor klanten en installateurs. De brancheorganisatie vindt dat een slechte zaak. Vooral voor veel leden van Techniek Nederland die al wél geïnvesteerd hebben in bijscholing van monteurs, nieuwe meetinstrumenten en certificering van hun bedrijf.

Uitstel verkeerd signaal

Uitstel van de volledige invoering van de Gasketelwet is volgens Doekle Terpstra daarom niet wenselijk en ook niet nodig. ‘Veel bedrijven zijn op 1 januari 2023 al gecertificeerd’, zegt Terpstra. ‘Dat niet nóg meer installateurs het proces hebben afgerond, komt onder meer doordat de overheid de regelgeving uitermate complex heeft gemaakt. Daardoor zijn pas vorige maand de eerste certificerende instellingen aangewezen.’ Door het uitstellen van de Gasketelwet geeft de overheid volgens hem een verkeerd signaal af. Bedrijven die achterover hebben geleund en nog geen actie hebben ondernomen om te voldoen aan de CO-certificering worden als het ware beloond voor hun passiviteit.

CO-keur biedt uitkomst

Voor kleinere bedrijven en zzp’ers kan CO-certificering een forse opgave zijn. Voor deze groep ondernemers kan het CO-Keur uitkomst bieden. Bij deze vorm van CO-certificering neemt een externe partij het volledige certificeringstraject over. De overheid heeft hier inmiddels positief op gereageerd. Techniek Nederland verwacht dat veel kleine bedrijven en zzp’ers met CO-Keur relatief eenvoudig en op korte termijn aan de certificering kunnen voldoen.

Publiekscampagne

In de brief aan de Tweede Kamer laat minister De Jonge weten dat een publiekscampagne zo spoedig mogelijk van start zal gaan. De campagne is een essentieel onderdeel van de invoering van de Gasketelwet. Zo’n campagne moet consumenten en bedrijven wijzen op de verplichting om een gecertificeerde installateur in te schakelen. Ondanks het aangekondigde uitstel benadrukt Techniek Nederland dat de publiekscampagne uiterlijk in januari 2023 van start moet gaan. De brancheorganisatie vindt het ook belangrijk dat nog dit jaar voorlichtingsmateriaal van de overheid beschikbaar is dat gecertificeerde bedrijven aan hun klanten kunnen overhandigen.

Lees hier de Kamerbrief over voortgang  implementatie CO-stelsel