EW07 omslag 600
5 februari 2024

Geconcentreerde zonthermie; ook in Nederland

suncom energy(foto: suncom energy)

CSP (Concentrated Solar Thermal) kan een bron zijn voor opwekking thermische energie. In het vakblad E&W schreven we in maart 2023 over de kracht van geconcentreerde ­zonthermie. Leek het toen nog en oplossing voor verre zonnige buitenlanden, Suncom Energy uit Houten bewijst dat het ook in Nederland kan. In Brabant staat inmiddels een eerste systeem.

Op Change.inc vertelt oprichter Henk Arntz over de ontwikkeling van de techniek speciaal voor Nederland. In plaats van de spiegels te richten op een centrale toren, wordt de focus van het zonlicht in de systemen van Suncom Energy gericht op een vierkante leiding die vlak voor de spiegels is bevestigd. Door deze leiding stroomt een vloeistof die wordt opgewarmd. Vervolgens stroomt de warme vloeistof naar een centrale thermische opslag.

460.000 kilowattuur

Suncom is inmiddels met 2 verschillende producten op de markt; de Sunfleet H100 dat een energieopslag heeft op basis van water en de Sunfleet H425 met een energieopslag die werkt met een soort olie waardoor veel hogere temperaturen kunnen worden opgeslagen. Op een boerenbedrijf in Noord-Brabant staat inmiddels een Sunfleet H100-systeem dat de bestaande pelletketel vervangt en jaarlijks 460.000 kilowattuur aan energie genereert.

Lees het hele verhaal over Suncom Energy op de website van Changeinc

Lees ook:

cover maart

EW-installatietechniek maart

Het vakblad E&W staat volgende maand in het teken van zonenergie. Met een vooruitblik op de beurzen Solar Solutions en Green Heating Solutions die van 19 – 21 maart in het Expo Center Amsterdam in Vijfhuizen, een samenvatting van het Solar trendrapport, de voordelen van dunne film PV. Maar ook veel aandacht voor zonthermische systemen. Zoals het een artikel over het belang van een optimale warmteoverdracht van de collector naar de opslag, de steeds volwassener wordende markt voor PVT-warmtepomp en het zonthermiepark Dorkwerd dat 2.600 woningen in Groningen verwarmt.