Omslag_EW05 600
19 juli 2023

Groentetelers zien in ontvochtigen zeer effectieve energiebesparing

20% energie besparen met geavanceerde ontvochtigings- en ventilatietechnieken

van duijn-web

Steeds meer groentetelers gaan de hoge energieprijzen te lijf met nieuwe of extra schermdoeken. Om in die situatie het binnenklimaat optimaal te houden, investeren ze ook in geavanceerde ontvochtings- en ventilatietechnieken. Zoals auberginekwekerij Van Duijn De Jong in Oosterland.

Technokas merkt dat er een sterk groeiende vraag is naar de systemen voor Het Nieuwe Telen die zij levert sinds 2021. In de afgelopen maanden bestelden meer groentetelers dan ooit de luchtbehandelingskasten die het bedrijf in de gevel of in het dek kan installeren. Deze kasten kunnen buiten- en binnenlucht aanzuigen om deze (gemengde) lucht via een ventilator, verwarmingsblok en luchtverdeelslurven gecontroleerd de kas in te blazen.

Telen eenvoudiger en minder energieslurpend

Nadat Technokas eerder al bij het omvangrijke tomatenbedrijf van Schenkeveld, nabij Schiphol, in de twee nieuwste kassen van in totaal 20 hectare de luchtbehandelingskasten installeerde, komt de vraag nu ook vanuit andere groentetelers op gang. Zowel in tomaten, aubergines als paprika’s kunnen deze installaties zeer positieve resultaten behalen, ondervindt auberginekwekerij Van Duijn De Jong in Oosterland. Bedrijfsleider Gerard van Vossen is aangenaam verrast door de positieve resultaten. ‘Het systeem werkt nu sinds december. Het telen wordt echt zoveel eenvoudiger. Ik heb er ineens veel tools bij gekregen. Ik kan met strakke lijnen werken. De sturing op vocht of temperatuur gaat volautomatisch. Ik kan ’s ochtends het gewas goed activeren, ook met donker weer. Ten opzichte van de kas zonder dit systeem, hebben we hier zo’n 20% energie bespaard.’

Luchtverdeelslurven

Voor de installatie van het systeem in de kas van 27.500 m2, met een goothoogte van 6,6 meter, heeft Technokas de luchtbehandelingskasten (LBK’s) boven het pad in het dek geïnstalleerd. Op dit moment zijn er acht LBK’s geïnstalleerd, met luchtaanzuiging door het dek. De luchtverdeelslurven aan de zijde die nu in gebruik is genomen, zijn circa 125 meter lang. Er hangt nu dus één LBK per drie tralies van 8 meter, dus om de 24 meter. Daarmee heeft de LBK een dekking van 3.000 m², met een capaciteit van 15.500 m³/h, komt dit neer op ca. 5 m³/uur/m².

Relatief weinig aanpassingen

‘Om deze luchtbehandelingskasten te kunnen installeren, moesten we de gevel iets aanpassen’, vertelt Freek Batist van Technokas. ‘Maar de aanpassingen blijven over het algemeen zeer beperkt. De huisinstallateurs pasten de gevelscherminstallaties iets aan, sloten de verwarmingsblokken van onze LBK’s aan en verzorgden de elektra-aansluitingen en computersturingen. Zo konden we begin 2023 in korte tijd de installatie opleveren.’

Lees hoe tomatenkweker Schenkeveld eind 2021 het systeem van Technokas inpaste in zijn kwekerij van circa 11 hectare nabij Schiphol.