EW07 omslag 600
6 maart 2023

Grootste batterij van Nederland staat straks in Vlissingen

alfen semper power

SemperPower realiseert komend najaar in Vlissingen het grootste opererende batterijproject van Nederland. Project Pollux heet het batterijsysteem dat een vermogen heeft van 30 megawatt en een opslagcapaciteit van 68 megawattuur, goed voor 68.000 huishoudens. Alfen is de leverings- en installatiepartner.

SemperPower ontwikkelt, financiert en exploiteert grootschalige energieopslagsystemen, en heeft als missie samen met haar partners de energietransitie te versnellen. Door toenemende productie van duurzame energie is het een steeds grotere uitdaging om vraag en aanbod op de elektriciteitsmarkt te balanceren. De energieopslagsystemen van het bedrijf kunnen duurzame energie opslaan op momenten van overvloed, en deze weer vrij laten op momenten dat de markt daarom vraagt.

Schommelingen in vraag en aanbod opvangen

Het systeem wordt gebouwd op het terrein van North Sea Port midden in de energy-hub in Vlissingen-Oost. SemperPower zal het grootschalige energieopslagsysteem ontwikkelen, financieren en exploiteren, terwijl Alfen verantwoordelijk is voor het ontwerp, de levering, civiele werken, installatie, tests en langetermijnonderhoud. Energiebedrijf Essent zal het batterijsysteem inzetten om de schommelingen van vraag en aanbod van duurzame energie te ondervangen.

68.000 huishoudens

In 2021 realiseerden SemperPower en Alfen het eerste grootschalige batterij-energieopslagsysteem. Sindsdien zien lokale netbeheerders een grote toename in aanvragen voor de koppeling van batterij-energieopslagsystemen aan hun net. Met dit project spelen beide partijen in op de uitdagingen die netbeheerders op hun pad krijgen en versnellen zij de energietransitie. Het batterijsysteem wordt direct aangesloten op het Stedin-netwerk. Met een opslagcapaciteit van 68 megawattuur kan de batterij in Vlissingen straks ongeveer 68.000 huishoudens tegelijkertijd van stroom voorzien. Naar verwachting zal het systeem in het vierde kwartaal van 2023 operationeel zijn.