EW07 omslag 600
15 maart 2022

Het einde van de fluorescentielamp nadert

Wijzigingen in de RoHS-richtlijn

asset-12453194_application_pictures_electric_hands_changing_ceiling_fluorescent_lamp._the_concept_of_repair_and_service.Traditionele kwikhoudende lichtbronnen (T5, T8 en Compactlampen) worden vanaf 2023 uitgefaseerd in Europa

Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de RoHS-richtlijn. De RoHS-richtlijn bevatte tot op heden vrijstellingen voor T5 en T8 fluorescentielampen, compact fluorescentielampen met steeklampvoeten (CFLni), HPD-lampen en lampen voor speciale doeleinden, zoals UV-C lampen.

Deze tot nu toe geldende vrijstellingen, zoals gedefinieerd in bijlage III van de EU-richtlijn, zijn in februari 2022 aangepast. Dit heeft een aantal gevolgen:

  • Een verbod op alle T5 en T8 fluorescentielampen vanaf 24 augustus 2023
  • Een verbod op alle CFLni-lampen vanaf 24 februari 2023
  • Een verlenging van de vrijstelling voor HPD-lampen van 3 tot 5 jaar
  • Een verlenging van de vrijstelling voor lampen voor speciale doeleinden van 3 tot 5 jaar, zoals UV-C lampen.

Bestaande voorraad mag nog worden verkocht

In tegenstelling tot de SLR-verordening betekenen de wijzigingen in de RoHS-richtlijn nu het einde voor alle T5/T8 fluorescentielampen en compact fluorescentielampen met steeklampvoeten binnen de algemene verlichting. Dit zal een aanzienlijke impact hebben op afnemers die deze producten momenteel gebruiken. Het zal echter nog steeds mogelijk zijn opgeslagen bestaande voorraad te verkopen en gebruiken.