Omslag_EW05 600
21 september 2023

HR energy vernieuwt Qsilence PVT-systeem

qsilence web 2

HR energy (voorheen HR solar) lanceert vandaag de Qube PVT-warmtepomp en het verbeterde Qpanel PVT-paneel. Deze combinatie vormt samen een compleet nieuw PVT-warmtepompsysteem dat volgens ontwikkelaar Ronald van der Ende van HR energy een game changer zal zijn in de overgang naar duurzame energie.

Het concept van het Qsilence PVT-systeem waarmee HR energy (toen nog HR solar) in 2021 op de markt kwam, bestond uit de combinatie van een warmtepomp en PVT-panelen. Het was de in eigen beheer ontwikkelde modulerende water-waterwarmtepomp (de Qbooster) die warmte levert voor lage temperatuur ruimteverwarming en warm tapwater tot 52 °C. De Qbooster haalde haar energie uit de lucht via een Qpanel, een op het dak geplaatst PVT-paneel.

Qube warmtepomp

Het vernieuwde Qsilence PVT-systeem bestaat wederom uit een warmtepomp en PVT-panelen. De Qbooster is echter vervangen door de nieuw ontwikkelde en in Nederland geproduceerde Qube warmtepomp. De warmtepomp bevat zeer eenvoudige besturingssoftware, speciaal ontwikkeld voor het Qsilence PVT-systeem. Alles zit in een zeer compacte behuizing waarin vrijwel alle benodigde installatiecomponenten zijn opgenomen. Het is een geavanceerde warmtepomp die rendement en gebruiksgemak combineert. Bovendien maakt het vermogen van 2 tot 8 kW de Qube breed inzetbaar voor zowel het volledig gasloos maken van nieuwbouw als voor de hybridisering van bestaande woningen.

23 % meer uitwisselingsopervlak

Het tweede onderdeel van het vernieuwde Qsilence PVT-systeem is het vernieuwde Qpanel PVT-paneel. De meest in het oog springende verbetering ten opzichte van het oude paneel uit 2021 is het 23% grotere uitwisselingsoppervlak per vierkante meter. Dat zorgt voor een verhoogde energieopbrengst waardoor er minder PVT-panelen nodig zijn. Qpanel PVT-panelen zijn hiermee ook toepasbaar bij weinig dakvlak. Een andere grote verbetering is dat de Qpanel warmtewisselaar nu kleiner is en achter de nieuwste generatie zonnepanelen is te plaatsen.

Efficiënt, krachtig en compact

Ronald van der Ende, CTO van HR energy en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Qube noemt de Qube het resultaat van intensieve inspanningen om een PVT-warmtepomp te creëren die niet alleen efficiënt en krachtig is, maar ook compact en eenvoudig te installeren. ‘We geloven dat dit in Nederland geproduceerde product een gamechanger zal zijn in de overgang naar duurzame energie.’

Concurrerend

Robbert van Diemen, CEO van HR energy, benadrukt dat bij de ontwikkeling nadrukkelijk rekening is gehouden met de prijs. ‘Ons nieuwe Qsilence systeem kan concurreren met veel toegepaste systemen zoals lucht-waterwarmtepompen. Met daarbij wel de voordelen van een stille en onderhoudsvrije bron (de zon) met een hoger rendement.

Lees ook: