EW07 omslag 600
3 oktober 2022

Huren met extreem lage energiekosten

BrabantWonen-DenBosch

Voor je verwarming en koeling slechts 35 euro per maand betalen? Wie wil dat niet? In de Gestelse Buurt in Den Bosch leverde woningcorporatie BrabantWonen recent de twee duurzaamste flats van de stad op. Een groot deel van het jaar verwarmt de zon de woningen, een collectieve warmtepomp vult in de koude maanden aan.

Gevels met grote glasvlakken laten zonlicht het hele jaar maximaal binnen. Iedere woning heeft een ongeïsoleerde serre die de warmtevraag vermindert. Ze hebben daardoor maar heel weinig verwarming nodig, gemiddeld 800-1500 watt per woning. Doordat prefab luchtdicht is gebouwd, kan snel worden verwarmd en gekoeld.

Warmtepomp

Het hele gebouw wordt met een warmtepomp van 40kW verwarmd (een gemiddeld huishouden heeft 20kW nodig). Op het dak van het appartementengebouw ligt een dakterras met tuin, overkapt door 308 PV-panelen.

Zoutbatterij voor warm water

Voor warm water heeft ieder appartement een zoutbatterij, het zout wordt opgewarmd door de zonnepanelen en houdt zijn warmte 3 dagen vast. Voor de ventilatie zorgen individuele balansventilatieboxen in iedere berging.

Integrale aanpak

De integrale aanpak van onder andere comfort, energie, daglicht én het sturen op de bouwkosten biedt volgens Brabant Wonen en de bouwpartners een geweldig perspectief voor de energietransitie en het verduurzamen van de huidige woningvoorraad.

Bouwpartners

Bouwparners voor dit appartementengebouw in Den Bosch zijn:

  • Studio M10/KAW (ontwerp en architectuur);
  • Huybrechts Relou/VB groep (prefab bouw);
  • Kemkens (installaties);
  • Goudstikker-de Vries (engineering bouwtechniek;) en
  • Bouwnext (adviseur bouwfysica, installaties en ontwerp).