Omslag_EW05 600
25 april 2023

Hygro gaat bedrijfsgebouw Titaan laten draaien op waterstof

Selected_Titaan_2-webklein

Hygro is onlangs verhuisd naar het bedrijfsgebouw 'Titaan' in Den Haag. De energieproducent die gespecialiseerd is in waterstofsysteemintegratie heeft nu de ambitie het kantorencomplex van verhuurder Unknown Group zelfvoorzienend te maken met behulp van waterstof uit zonne-energie als energiebron en 'accu'.

De ambitie is om van Titaan dat een oppervlakte heeft van 13.000 m2, het eerste kantoorpand te maken dat, door middel van waterstof, zelfvoorzienend is in zijn energievoorziening (elektriciteit én warmte). Dat wordt mogelijk door gebruik te maken van waterstofproductie via elektrolyse, gevoed door de zonnepanelen op het dak. De opslag van de waterstof gebeurt in drukvaten, vervolgens wordt deze op de noodzakelijke momenten omgezet naar elektriciteit en warmte door gebruik te maken van een brandstofcel. Hygro onderzoekt op dit moment nog of een eventueel overschot aan energie teruggeleverd kan worden aan het BinckNet, het slimme energiesysteem dat Eneco op dit moment ontwikkelt voor de wijk.

Waterstof als primaire energiedrager

De elektrolyse testopstelling voor de productie van waterstof moet begin 2024 gereed zijn. Douke Visserman Business Developer waterstof toepassingen bij Hygro: ‘Met de ontwikkeling van een energieopslagsysteem voor het Titaan kantoor brengen we onze missie, 'waterstof als primaire energiedrager', weer een stap dichterbij. Hygro Technology is binnen het project verantwoordelijk voor de simulatie en ontwerp van het energiesysteem en de elektrolyser testopstelling. Huygens Engineers levert een bijdrage aan de ontwikkeling en realisatie van de test opstelling en aanpassing van de vermogens elektronica van de elektrolyser. Eigenaar van Titaan, Unknown Group, levert de energiedata van het gebouw.

Subsidie gemeente Den Haag

Saskia Bruines, wethouder Economie gemeente Den Haag, geeft aan dat de gemeente innovatieve ondernemers in de stad de ruimte wil geven. ‘We willen meer R&D en innovaties in de stad plaats laten vinden. Met hun waterstofsysteemintegratie is Hygro een belangrijke gamechanger voor de energietransitie.’ Rachelle Brusselaars, Operations Director Titaan is erg enthousiast over de samenwerking met Hygro in Titaan. ‘Wij geloven dat dit project meer deuren zal openen om te voldoen aan de energiebehoeften wereldwijd en zo de overgang naar schone energie zal versnellen. In onze innovatiehub willen we meer gelijksoortige projecten de kans geven hun innovaties te testen en demonstreren, om zo ons steentje bij te dragen aan de belangrijkste transities.'