EW07 omslag 600
22 mei 2023

Installatiefestival NXT GEN brengt techniek in festivalsfeer tot leven

wasco-web installatiefestival-alle-foto's-voor-print-193

Geen saaie stands met spullen. Het evenemententerrein van Papendal is op vrijdag 12 mei door technische groothandel Wasco voor 1 dag omgebouwd tot een soort pretpark. Met stands op het gebied van onder meer verwarmen, koelen, ventilatie en mobiliteit worden afgewisseld met foodtrucks, een skybar en verschillende belevingsbussen.

Het eerste installatiefestival trok op 12 en 13 mei ruim 5.000 bezoekers. Installateurs en hun gezinnen vermaakten zich tijdens het festival. Collega’s ontmoeten elkaar, accountmanagers schudden handen. Commercieel directeur Xander Hagens van organiserende groothandel Wasco geniet van de vrolijke sfeer op het terrein. ‘Geweldig toch, om de jeugd zo spelenderwijs kennis te kunnen laten maken met techniek? We hebben maar liefst 60 fabrikanten op dit zonnige festivalterrein bij elkaar weten te krijgen. En die laten niet gewoon zien wat ze allemaal maken. Ze laten het je echt beleven. Keertje wat anders dan een theoretische techniekles in de klas’, lacht hij.

Duizend scholieren

Wasco had ook zo’n 1.000 scholieren uit groep 6 tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs uitgenodigd om in Papendal “techniek te beleven”. Dat klinkt leuk, maar... was het dat ook? ‘Zeker weten’, vinden Nora (13) en haar vriendinnen van het Over Betuwe College. De meiden staan rond een cabine vol piepschuim balletjes. Een voor één nemen ze plaats en dan gaat de ventilator aan. Wie vangt er de meeste? Een lesje in ventilatietechniek op z’n best. ‘Ik weet nog niet of ik in de techniek wil werken, maar het is leuk om hier te zijn’, zegt Nora. Ze deed al een partijtje voetbal met waterpistolen en fietste de longen uit haar lijf.

Beleving

Dat deed ook de 11-jarige Suze uit Twello. Hijgend stapt ze van de fiets waar ze in 25 seconden een balletje door ventilatiebuizen naar boven trapte. ‘Superleuk! Maar ik ben er wel een beetje moe van.’ Voor haar is de techniekbeleving een groot succes. Nu ze klaar is met fietsen, zet ze koers richting ballenbakkie. Want op het festivalterrein vind je geen saaie stands met spullen, het is meer een soort pretpark. Stands op het gebied van onder meer verwarmen, koelen, ventilatie en mobiliteit worden afgewisseld met foodtrucks, een skybar en verschillende belevingsbussen.

Niet alleen voor de jeugd

Maar het was dus niet alleen de jeugd die geniet van NXT GEN. Ook installateurs en hun gezinnen vermaakten zich. Collega’s ontmoeten elkaar, accountmanagers schudden handen en installateurs laten aan hun gezin zien waar ze tijdens hun werk mee bezig zijn. De verbinding tussen werk en privé ontstaat als vanzelf. En de splinternieuwe innovaties bij verschillende fabrikanten, die maken het festival helemaal een feest.

Elektriciteit maken uit waterstof

‘Een beurs in deze festivalvorm werkt veel beter dan de traditionele aanpak met saaie stands’, zegt Patrick van Brummen van fabrikant Remeha. Voor zijn neus racen twee speelgoedautootjes voorbij. De één aangedreven door een fietsende puber, de ander door een scholier die aan een hendel draait alsof zijn leven ervan afhangt. ‘Aan techniek wordt vaak een beetje voorbijgegaan. Het heeft maar een kleine plek in het onderwijs en thuis hebben ouders het ook niet over de werking van hun cv-ketel. Wasco besloot het echte werk te laten zien op een toegankelijke manier, daar wilden wij graag bij zijn. Hoe leuk is het als deze scholieren vanavond tijdens het eten vertellen dat ze elektriciteit hebben gemaakt uit waterstof?’

Trots

Xander Hagens sluit zich daarbij aan: ‘Er is veel te weinig personeel, terwijl het werk alleen maar meer wordt. Ingewikkelder ook, zeker door de duurzaamheidstransitie. We moeten met z’n allen de verduurzaming versnellen, daar dragen wij ook graag aan bij. En als ik dan het enthousiasme van de bezoekers en fabrikanten hier om me heen zie, is er maar één ding dat ik voel: enorme trots!’