EW06 Omslag 600
7 december 2023

Inventum opent in Houten nieuwe productiefaciliteit

Inventum-web nieuwe fabriek

Vandaag (7 december) opent boiler- en warmtepompfabrikant Inventum Technologies in Houten een nieuwe productiefaciliteit voor ventilatiewarmtepompen. In de fabriek gaan vanaf begin volgend jaar jaarlijks 80.000 warmtepompen van de band rollen. Met deze opschaling levert Inventum een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen in het Klimaatakkoord om tot 2030 minstens 1 miljoen cv-ketels te vervangen door (hybride) warmtepompen. In het nieuwe pand is ook ruimte voor trainingsfaciliteiten om installateurs op te leiden.

De nieuwe productielocatie in Houten staat naast de bestaande productiehal waar Inventum haar warmwaterboilers produceert. ‘Met de nieuwe productielocatie zetten we een volgende stap in onze bijdrage aan de energietransitie in Nederland’, vertelt Jorn van Strien, COO van Inventum Technologies tijdens de perspresentatie. De verwarmings-, koelings- en warmwateroplossingen van de fabrikant leveren een bijdrage aan de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Daarnaast denkt Inventum de eigen CO2-footprint te beperken door de boilers en ventilatiewarmtepompen op Nederlandse bodem te blijven produceren en veruit de meeste componenten uit Nederland en omringende landen te betrekken. Ook leveringszekerheid noemt Van Strien een belangrijk argument voor het opzetten van de nieuwe fabriek in Houten. ‘Deze locatie maakt ons minder afhankelijk van toeleveringsketens in bijvoorbeeld Azië’, zo zei hij.

Ventilatiewarmtepompen

Inventum Technologies ontwikkelt en produceert al sinds 1989 ventilatiewarmtepompen. Inmiddels is de fabrikant toe aan de 8e generatie. De toestellen verschillen ten opzichte van lucht- en waterwarmtepompen doordat zij hun energie uit de ventilatielucht van de woning halen in plaats van uit de buitenlucht of de bodem. Door de ventilatielucht verder af te koelen dan de buitentemperatuur wordt de ventilatiewarmtepomp een bron van hernieuwbare energie, zonder dat er een buitenunit nodig is. Dat scheelt volgens Richard Vermeeren niet alleen ruimte in de tuin, maar voorkomt ook geluidsoverlast voor de buren. ‘Geluid is een belangrijk issue bij standaard luchtwarmtepompen’, vertelt de New Business Manager van Inventum Technologies. ‘En omdat onze systemen volledig binnenshuis worden geplaatst, gaan er ook geen koudemiddelleidingen door de gevel. Voor het plaatsen van de warmtepomp is daarom geen F-gassencertificaat nodig.’

Duurzaam, comfortabel en energiezuinig

De ventilatiewarmtepompen van Inventum Technologies vergen voor de eindgebruiker een investering, maar er wordt ook direct bespaard op de energierekening. Bij een hybride opstelling loopt de gasbesparing op tot 70 procent, terwijl bij all-electric gebruik helemaal geen gas meer wordt gebruikt. Tegelijkertijd wordt de woning optimaal geventileerd. Volgens Michel Pothuizen, manager sales bij Inventum Technologies verdienen de ventilatiewarmtepompen zich terug in minder dan 6 jaar. ‘Huishoudens krijgen daarmee een betaalbare optie om hun woning te verduurzamen, terwijl ze tegelijkertijd het binnenklimaat kunnen verbeteren. Dat laatste is ook een heel belangrijk argument, omdat uit onderzoek blijkt dat de lucht binnenshuis veelal vijf keer zo vervuild is als de buitenlucht.’

In-house opleiden van installateurs

De nieuwe productielocatie die Inventum Technologies in gebruik neemt, biedt 5.500 m² ruimte voor productie en logistieke diensten. Daarnaast omvat het pand kantoorruimten, een auditorium en een trainingscentrum voor installateurs en klanten. Met dit centrum investeert Inventum Technologies in het in-house opleiden van technici, om zo een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het tekort aan kundige installateurs. Na het volgen van een training in het kenniscentrum kunnen cv-monteurs direct aan de slag met het plaatsen van de ventilatiewarmtepompen die op dezelfde locatie zijn geproduceerd.