EW04 Omslag 600
14 maart 2024

Inzicht in je energiebehoefte door energiesimulatie

energiesimulatie-web

Met een energiesimulatie kan Batenburg middels een digital twin de energie-infrastructuur van bedrijven volledig nabootsen. Dat stelt de technisch dienstverlener uit Rotterdam in staat nauwkeurig de impact te simuleren van mogelijke energie-efficiëntiemaatregelen. Om op die manier klanten te adviseren welke maatregelen de grootste bijdrage leveren aan het verminderen van energiegebruik in hun bedrijfspand.

Energiesimulaties leveren input voor technische inhoud en schatten de totale kosten van een energieproject, waaronder initiële investeringen, operationele kosten en onderhoudskosten over de levensduur. Een nauwkeurige kostenraming is cruciaal voor weloverwogen investeringsbeslissingen. Voor hernieuwbare energieprojecten, zoals zonne- of windenergie, voorspelt een energiesimulatie de opbrengst op basis van variabelen zoals zonuren, windkracht en lokale factoren. Dit is cruciale informatie voor het beoordelen van de financiële haalbaarheid van dergelijke projecten.

Financiering

Een gedetailleerde energiesimulatie is dus ook waardevol voor het aantrekken van financiering. Investeerders en financiële instellingen tonen meer vertrouwen wanneer er duidelijke en geloofwaardige simulatieresultaten beschikbaar zijn. Daarnaast beoordeelt de energiesimulatie de verwachte vermindering van de koolstofvoetafdruk als gevolg van het geplande energieproject.