EW07 omslag 600
11 juni 2024

Jaren ’60 woningen van het gas met bodemenergie

Woningen_Wooncompagnie_in_Petten

Vorig jaar heeft Wooncompagnie in Petten een bijzonder renovatieproject uit laten voeren. De woningcorporatie liet dertig jaren ‘60 woningen gasloos maken met behulp van bodemenergiewarmtepompen en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning. Dankzij deze verduurzaming is de stap gemaakt van gemiddeld energielabel E naar energielabel A+++ of zelfs A++++.

De woningen zijn voorzien van een nieuwe, goed geïsoleerde schil met buitengevelisolatie, nieuwe kozijnen en een vernieuwd dak met zonnepanelen. Wooncompagnie werkte voor de technische installaties samen met KTI Installatietechniek dat koos voor een totaaloplossing van Itho Daalderop, met grondgebonden water-waterwarmtepomp WPU, een voorraadvat en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning door middel van een HRU WTW-unit.

Eigen bodembron

Bij het renovatieproject in Petten heeft elke woning zijn eigen bodembron, waarmee energie uit de bodem wordt opgewaardeerd door de warmtepomp. Hiermee kan de warmtepomp de woning op lage temperaturen zeer efficiënt verwarmen. De ventilatielucht kwam voorheen via raamroosters naar binnen. Omdat er nu op lage temperaturen wordt verwarmd, is het wenselijk dat er geen koude lucht van buiten naar binnen komt. De vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning zorgt ervoor dat de warmte die in de afgevoerde ventilatielucht zit, wordt afgegeven aan de verse binnenkomende lucht.

Comfortabel

Uiteindelijk biedt de gekozen combinatie van warmtepomp en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning veel voordelen op het vlak van comfort en duurzaamheid, wat ook terug te zien is op de energierekening. De bewoners hebben inmiddels de eerste winter in hun gerenoveerde huizen doorgemaakt en zijn erg blij met hun fors lagere energierekening. ‘Vorig jaar betaalden we 299 euro per maand aan gas en elektra. Nu krijgen we van de energiemaatschappij elke maand een overzichtje. In de maand maart was de opbrengst van de zonnepanelen gelijk aan onze energiekosten’, vertelt Arnold Gronert. Zijn vrouw Rineke is vooral blij met de comfortverbetering. ‘Nu kun je in de winter ’s-morgens naar beneden lopen en is het overal een aangename temperatuur.’

Voordeliger

Jos Koks, eigenaar van KTI Installatietechniek, geeft aan dat de bodemenergie warmtepomp van Itho Daalderop op de langere termijn voordeliger is dan een lucht-waterwarmtepomp. ‘De grotere investering aan het begin verdien je terug dankzij lagere onderhoudskosten, zo bleek uit onze inventarisatie van verschillende oplossingen die we met een kosten-batenanalyse hebben voorgelegd aan de woningcorporatie’, vertelt hij.

Waarom een bodemenergiewarmtepomp?

‘Onze WPU is een warmtepomp die zeer geschikt is voor projecten bij woningcorporaties’, vertelt Niek de Jong, Category Manager Renewables bij Itho Daalderop. ‘Met deze bodemenergiewarmtepomp kunnen zij een groot deel van hun woningen heel efficiënt verduurzamen.’ Ook in het kader van de huidige netcongestiediscussie heeft bodemenergie volgens De Jong een belangrijk voordeel in termen van energieverbruik. ‘Dat is slechts een derde van een lucht-waterwarmtepomp. Daarnaast zijn de voordelen van geen buitendeel, geen buitengeluid en het allerhoogste rendement belangrijke argumenten om meer bodemenergie in te zetten.’