15 mei 2025
Kartongebruik in technieksector sinds 2021 gedaald met 18%
Technieksector heeft gewenste reductie in kartongebruik binnen bereik
De technieksector maakt grote stappen op het gebied van verduurzaming. Sinds 2021 is het kartongebruik met 18% gedaald. De doelstelling van het Brancheplan Verpakkingen (20% reductie in 2025) is daarmee binnen handbereik. Inmiddels wordt ook 98% van het gebruikte karton gerecycled, terwijl 81% van het nieuw gebruikte karton een FSC- of PEFC-keurmerk heeft.
Het Brancheplan Verpakkingen is een initiatief van Techniek Nederland, FEDET en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Woensdag 14 mei presenteerden zij in De Kas in Woerden de meest recente resultaten op basis van een tussenmeting bij 45 van de 95 deelnemers van het Brancheplan. Die waren niet allemaal positief. Zo steeg het gebruik van plastic in 2024 met bijna 20%. Tegelijk was er wel een afname te zien in het gebruik van piepschuim. De hoeveelheid plastic die voor recycling of hergebruik werd ingezameld daalde van 81% in 2023 naar 66% in 2024. Wel stappen steeds meer bedrijven over op milieuvriendelijke alternatieven voor etiketten op verpakkingen.
Nadieh Kamp van Rijkswaterstaat maakte de cijfers bekend. De adviseur monitoring afvalstromen en circulaire economie is lid van de stuurgroep van het Brancheplan en gaf aan dat de cijfers mogelijk wat minder positief zijn, doordat onder het aantal respondenten (45) een relatief hoog aantal bedrijven zat dat zich pas sinds kort heeft aangesloten bij het Brancheplan.
Stevige eindsprint nodig
Het Brancheplan Verpakkingen eindigt dit jaar. Laurens de Vrijer van Techniek Nederland noemde de grote kracht van het Brancheplan dat de deelnemers het gesprek met elkaar aangaan en zo elkaar stimuleren om stappen vooruit te zetten. Het Hoofd Werkgevers- en Ondernemerschap bij Techniek Nederland zei wel dat er in het laatste jaar nog heel wat gebeuren. ’De resultaten van het Brancheplan over 2024 laten zien dat een breed gedragen ketenaanpak werkt. Maar om de ambities van het Brancheplan te halen, is in 2025 nog een stevige eindsprint nodig.’ Ook Sebastiaan Scheers, projectmanager bij Fedet, roept de sector op tot extra inzet: ‘De resultaten zijn wisselend, maar de richting is goed. In 2025 gaan we nog grote stappen zetten om de doelstellingen van het Brancheplan te halen. We moeten fundamenteel anders omgaan met verpakkingen.’
Beweging is onomkeerbaar
Het laatste jaar van het Brancheplan Verpakkingen betekent niet dat de installatiebranche daarna achterover gaat leunen. De Vrijer: ‘Met het Brancheplan hebben we een beweging in gang gezet die onomkeerbaar is. Volgend jaar maken we de eindresultaten bekend en bundelen we de opgedane ervaringen in een Successenboek. Daar profiteert straks de hele branche van.’ Vermindering en verduurzaming van verpakkingen wordt volgend jaar verplicht op basis van Europese regels, zo gaf Scheers aan. ‘Met het Brancheplan nemen we daar al een voorschot op. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om straks aan de wetgeving te voldoen.’
In de video ’Brancheplanverpakkingen eclatant succes’ vertellen prominenten uit de sector over hun ervaringen en over de impact van dit gezamenlijke initiatief.
95 deelnemers
Het Brancheplan Verpakkingen werd in maart 2022 gelanceerd door de technieksector. Het plan heeft als doel om in 2025 ten minste 20% minder plastic en karton te gebruiken. Daarnaast moeten straks alle verpakkingen volledig recyclebaar zijn. Techniek Nederland en Fedet voeren het Brancheplan uit in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Inmiddels nemen 95 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten actief deel aan het initiatief.