EW06 Omslag 600
17 augustus 2023

Koper- en zilverionisatie effectief bij legionellabestrijding

koper zilverionisatie

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) verlengt de Nederlandse toelating van de biociden HW Bifipro en HW Bifipro Cool tot 1 juli 2033. Het college bevestigt daarmee de werkzaamheid van deze legionellabestrijdingstechnieken van Holland Water voor drinkwater en koelwater op basis van koper- en zilverionisatie.

De door specialist in legionella-beheersende watertechnologieën Holland Water op de markt gebrachte koper- en zilverionisatietechniek vrijwaart drink- en koelwater van ziekteverwekkers zoals legionellabacteriën. Met een gepatenteerd doseringssysteem worden de HW Bifipro en HW Bifipro Cool biociden in de vorm van nauwkeurige hoeveelheden koper- en zilverionen in de waterinstallatie gebracht.

Verfijning doseringssysteem

De afgelopen jaren heeft Holland Water gewerkt aan de verfijning van het doseringssysteem. Sinds 1 juli dit jaar verrijkt het bedrijf de koper- en zilverionisatiemethodiek met nieuwe doseringsvarianten op basis van pulserend doseren. Dit is een unieke doseringsoplossing waarbij de koper- en zilverionen op discontinue wijze aan een specifiek deel van het water worden toegevoegd aan de hand van een uitgekiend algoritme. De doelwitorganismen worden hierdoor nog gerichter bestreden, en dat maakt het mogelijk om met minder koper- en zilverionen een even hoge of zelfs hogere mate van werkzaamheid te realiseren.

Neusje van de zalm

Volgens Rogier van den Brink, CEO van Holland Water, is de koper- en zilverionisatietechniek het neusje van de zalm in de wereld van legionellabeheer. ‘Het is zeker niet altijd nodig om deze watertechnologie in te zetten’, benadrukt hij, ‘maar bij circa 2% van de collectieve drinkwaterinstallaties en een groot deel van de natte koeltorens krijgt de beheerder de waterveiligheid niet of nauwelijks onder controle met conventionele beheersactiviteiten zoals spoelen, verversen, reinigen en bemonsteren. Voor die waterinstallaties is koper- en zilverionisatie de redder in nood.’

Belangrijk voor drinkwaterveiligheid

Van den Brink geeft aan dat de grootste legionellaproblemen worden aangetroffen bij hotels, openbare zwembaden, ziekenhuizen, zorginstellingen en andere gebouwen met veel en kwetsbaar publiek. ‘De verlenging van de toelating door het Ctgb van onze koper- en zilverionisatie technieken HW Bifipro en HW Bifipro Cool is belangrijk voor de drinkwaterveiligheid.