Omslag_EW05 600
10 januari 2024

Kwalificatierondes NK-installatietechniek en -elektrotechniek

Kwalificatierondes NK-installatietechniek en -elektrotechniek

voorronde skills

De komende drie weken komen getalenteerde mbo-techniekstudenten bij elkaar om zich te kwalificeren voor de Nederlandse kampioenschappen in de vakgebieden installatietechniek en elektrotechniek.

De kwalificatierondes voor de Nederlandse Skills-kampioenschappen voor installatiemonteurs worden dit jaar, in samenwerking met  het Koning Willem I College en het Horizon College, gehouden op twee trainingslocaties van opleidingsbedrijf IW Nederland in respectievelijk Den Bosch en Heerhugowaard. Op dinsdag 16 januari en donderdag 18 januari komen de deelnemers aan de kwalificaties voor installatietechniek (sanitaire en verwarmingstechnicus) in Den Bosch bijeen. Op dinsdag 30 januari en donderdag 1 februari zijn in Heerhugowaard de kwalificatierondes voor het kampioenschap elektrotechniek (elektrotechnicus gebouwen).

Vakkennis én vakvaardigheden

De deelnemers worden tijdens de kwalificatiewedstrijden uitgedaagd om te laten zien dat ze goed mee kunnen in de laatste trends en ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De wedstrijden bepalen niet alleen wie de beste deelnemers zijn; ze geven ook inzicht in de voortgang van hun respectievelijke vakgebieden. Er wordt gewerkt met de nieuwste materialen, technieken en gereedschappen. Met uitdagende opdrachten doen de organisatoren van WorldSkills een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de deelnemers.

21ste-eeuwse vaardigheden

Daarnaast is er tijdens de wedstrijden aandacht voor vakoverstijgende bekwaamheden, de zogenoemde '21ste-eeuwse vaardigheden'. Zo moeten de jonge vaklieden onder meer laten zien dat ze efficiënt kunnen organiseren. ‘Ook die competenties worden meegewogen in de eindbeoordelingen’, zegt IW Nederland-voorzitter Ronald Olij. ‘De WorldSkills-competitie geeft daarmee ook een goed beeld van hoe mbo-studenten in de techniek tegenwoordig niet alleen worden opgeleid tot bekwame vakmensen, maar ook tot volwassenen die in de praktijk verantwoordelijkheid kunnen dragen’, aldus Olij.

Finales op 21 en 22 maart

De winnaars van de voorrondes ontmoeten elkaar tijdens Skills The Finals 2024, de Nederlandse kampioenschappen voor mbo-vaktalent waarin een breed scala aan beroepen vertegenwoordigd is. Die finales vinden dit jaar plaats op donderdag 21 en vrijdag 22 maart in de Brabanthallen, Den Bosch.

WorldSkills Netherlands

De organisatie van de Skills Heroes vakwedstrijden is in handen van WorldSkills Netherlands. De competities beslaan een breed scala beroepsopleidingen, van techniek tot zorg en van retail tot grafische vormgeving. WorldSkills Netherlands wil met de competities de aandacht vestigen op het belang van vakmanschap en goed beroepsonderwijs. WorldSkills Netherlands verzorgt ook de Nederlandse deelname aan de internationale competities EuroSkills en WorldSkills, het respectievelijke EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.