EW06 Omslag 600
24 mei 2024

Kweker Peter van der Avoird wint WKO Duurzaamheid Award 2024

bodemenergieDe WKO Duurzaamheid Award werd namens Peter van der Avoird in ontvangst genomen door Peter van Hulten (links) van Van der Avoird Trayplant en Ivo Everts van Ates Control.

Peter van der Avoird is de winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2024. De eigenaar van Van der Avoird Trayplant uit Bavel ontving de onderscheiding samen met Ivo Everts van Ates Control, die al sinds het begin betrokken is bij ontwerp, beheer en optimalisatie van de WKO-installatie bij de kweker van aardbeien- en frambozenplanten.

De jury roemde Van der Avoird om zijn doortastendheid. Aanvankelijk leek een WKO-installatie namelijk niet de meest logische keuze voor de kweker van aardbeien- en frambozenplanten. Waar veel andere bedrijven kozen voor een houtketel (met subsidie) of een WKK-installatie, hield hij vast aan zijn duurzame langetermijnvisie. Hij maakte als eerste ondernemer gebruik van de Second Opinion-dienst van Gebruikersplatform Bodemenergie. Zo kwam hij in contact met Everts van Ates Control. Samen werkten ze zijn visie verder uit en gingen ze toch aan de slag met WKO.

Balanceren en optimaliseren

Het WKO-systeem is sinds de winter van 2019 op 2020 in gebruik. Van der Avoird en Everts deden inmiddels dus de nodige ervaring op met het balanceren en optimaliseren van hun installatie. Die ervaring deelt Van der Avoird graag met andere geïnteresseerde ondernemers. ‘Wij ontvangen veel bezoekers die graag willen zien hoe het systeem precies werkt’, zo gaf Peter van Hulten van Van der Avoird aan die de prijs in ontvangst nam namens de verhinderde winnaar.

Hoofdkantoor Rabobank

Volgens de jury waren de onderlinge verschillen tussen de kandidaten klein. Zo was de jury ook lovend over genomineerde Fred Ekhart. Hij is gebouwbeheerder bij het hoofdkantoor van de Rabobank, dat sinds 2011 een WKO-systeem heeft. Ekhart had op dat moment nog geen ervaring met WKO, maar kreeg hier al snel meer gevoel voor. Dit dankzij zijn eigen toewijding, en die van beheerder Diane van Beek van IF Technology. Naast het duurzaam verwarmen en koelen van het hoofdkantoor zelf, dient het systeem ook nog eens als voorbeeld voor de vele andere panden van de Rabobank die bodemenergie toepassen of willen toepassen. ‘Als het in Utrecht op de campus kan, dan moet het op alle locaties lukken’, zo gaf Ekhart aan tijdens de prijsuitreiking.

High Tech Campus Eindhoven

De derde genomineerde was Harrie Arends. Hij werkt als Operations Manager bij de High Tech Campus Eindhoven. Hier is hij - samen met beheerders Patrick Dekkers en Mike Schraven van Hydreco – verantwoordelijk voor een van de grootste collectieve WKO-systemen van Nederland. Dit is bovendien het eerste systeem dat is aangelegd in een grondwaterbeschermingsgebied. De installatie dient daarom als pilot, waarbij Hydreco de effecten van de WKO op het grondwater voortdurend monitort.

665058631fa6aPeter van der Avoird

Twee-eenheid

De uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award is een vast onderdeel van het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie, georganiseerd door het Gebruikersplatform Bodemenergie. De prijs werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De jury selecteert daarvoor drie genomineerden, die zich ieder op hun eigen manier inzetten voor hun WKO-systeem en hun kennis en ervaringen delen. Nieuw dit jaar was dat de eindgebruiker niet alleen, maar samen met de beheerder werd genomineerd. ‘In bijna alle systemen blijkt namelijk dat die twee-eenheid, de samenwerking tussen eindgebruiker en beheerder, voor een optimaal werkend bodemenergiesysteem zorgt.