EW06 Omslag 600
31 augustus 2022

Laadpaal in het Noorden 8 keer verder weg dan in de Randstad

laadpunten5

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Zowel zakelijk als privé. Maar het valt nog niet helemaal mee om je auto ook op te laden. Energiebedrijf Zonneplan rekende uit dat een elektrische rijder gemiddeld elke anderhalve kilometer een laadpaal tegenkomt. In de wat meer perifere gebieden in Nederland kan die afstand echter oplopen tot bijna 4 kilometer.

Het aantal publieke laadpunten in Nederland neemt toe. Maar het blijkt tegelijkertijd nogal uit te maken of je in de Randstad woont of juist ver daarbuiten. Zo moet je in de provincie Drenthe gemiddeld acht keer verder rijden dan in Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht, zo rekende Zonneplan uit op basis van cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Drenthenaren moeten 5 km verder rijden

Zonneplan deelde het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. Conclusie: voor Drentenaren staat een laadpaal gemiddeld bijna vijf kilometer verderop, terwijl Friezen een kleine vierenhalve kilometer moeten rijden. Groningen complementeert de top-3 met 3,7 kilometer. In de drie Randstedelijke provincies daarentegen gaat het om gemiddeld iets meer dan 600 meter.

Uitschieters boven de 20 kilometer

In een drietal Nederlandse gemeenten is het voor EV-rijders al helemaal zoeken naar een openbaar laadpunt. Het gaat om Dantumadeel (Friesland), het Groningse Pekela en Voerendaal in Limburg, waar men gemiddeld meer dan 20 km moet rijden om aan de straat te kunnen laden. In totaal zijn er 25 gemeenten waar een publiek laadpunt gemiddeld meer dan tien kilometer rijden is. Twaalf daarvan liggen in de provincies Drenthe, Friesland of Groningen.

Amsterdam en Den Haag koploper

Daartegenover staat dat een publiek laadpunt in Amsterdam nooit ver weg is. Net als in Den Haag bedraagt de gemiddelde afstand in de hoofdstad 220 meter. In Utrecht, Amstelveen, Rotterdam, Delft en Diemen hoef je gemiddeld maximaal 370 meter te lopen om je opgeladen auto weer terug te vinden.

Randstedelingen moeten laadpaal vaker delen

Kanttekening is volgens Zonneplan wel dat je zo’n laadpaal dan met relatief veel andere EV-bezitters moet delen. De kans dat je moet omrijden of toch naar de snellader bij het tankstation moet is in de Randstad dan ook een stuk groter.

Privélaadpunten

De beperkte beschikbaarheid van publieke laadpunten buiten de Randstad maakt een eigen laadpaal aan huis in de perifere provincies des te interessanter. Temeer omdat Nederlanders buiten de Randstad aanzienlijk vaker een eigen oprit hebben, wat een vereiste is voor een laadpunt aan de muur. Er zijn op dit moment geen cijfers bekend over het aantal privélaadpunten.