EW07 omslag 600
21 november 2022

Meeste zonnepanelen in Drenthe; toename het grootst in Noord-Brabant

zonnepanelen in nederland-web2

In de provincie Drenthe heeft een doorsnee huishouden 3,21 zonnepanelen op het dak. In Zuid- en Noord-Holland ligt dat aantal op slechts 1,11 en 1,22. Kijken we naar de grootste stijging in de laatste 5 jaar, dan is Noord-Brabant koploper. Vergeleken met 2016 lag het aantal panelen dat een gemiddeld huishouden in die provincie in 2021 bezat, liefst 5,5 keer hoger.

Nergens in Nederland groeide het aantal zonnepanelen per huishouden zo hard als in de provincie Noord-Brabant. Dat blijkt uit een analyse die energiebedrijf Zonneplan maakte , op basis van CBS-cijfers. De provincie dankt haar koppositie volgens Zonneplan vermoedelijk aan een combinatie van twee factoren. Enerzijds zijn de inkomens er gemiddeld genomen hoger dan in grote delen van de rest van het land, waardoor een investering in zonnepanelen eerder tot de mogelijkheden behoort. Anderzijds, en daarin verschilt Noord-Brabant van de Randstad, hebben Brabanders relatief vaak een eigen dak dat geschikt is voor zonnepanelen. In Noord- en Zuid-Holland is het percentage flats immers aanzienlijk hoger.

Terugverdientijd zonnepanelen stijgt snel

De grote toename van het aantal zonnepanelen is volgens Zonneplan sterk gerelateerd aan de gestegen energieprijzen sinds oktober vorig jaar. Hoe duurder het is om elektriciteit van het net af te nemen, hoe meer zonnepanelen zichzelf immers uitbetalen. Volgens het CBS betaalde een gemiddeld huishouden half november 73 cent per kilowattuur (kWh). Bij een jaarlijks verbruik van 2.500 kWh bespaar je daarmee zo’n 1.800 euro op jaarbasis wanneer je zonnepanelen laat installeren. Die investering van drie à vierduizend euro verdien je volgens zone-energiebedrijf Zonneplan in de huidige situatie dus al binnen twee tot drie jaar terug.