EW07 omslag 600
14 oktober 2022

Nefit Bosch bouwt warmtepomp voor prefabconcept van iBuild

NefitBosch iBuild - ondertekening-221013-004-web

Op de vakbeurs Energie 2022 tekenden Nefit Bosch en iBuild een samenwerkingscontract met als doel een innovatieve all-electric dakwarmtepomp die Nefit Bosch volgend jaar op de markt brengt te integreren in het prefab woningbouwconcept van iBuild.

Als ambitieuze start-up komt iBuild met een nieuw woningbouwconcept dat het bouwproces versnelt. Woningen worden gebouwd vanuit een vaste bodemplaat met volledig in de fabrieken van partners voorgeproduceerde elementen. Voor de duurzame verwarming en warmwatervoorziening kiest iBuild voor de nieuwe lucht-water dakwarmtepompen van Nefit Bosch. Het gaat om de Compress 5800i AWR ('Air Water Rooftop'). Deze specifiek voor schuine daken ontwikkelde, volledige geïntegreerde monoblockoplossing wordt in zijn geheel op het dak geplaatst. Alleen de aansluitingen, waarvoor geen specifieke certificering vereist is, gaan door het dak. 

Prefab installatie

Het binnendeel, bestaande uit de compacte binnenunit, een 200 of 300 liter warmwaterboiler en een buffervat, wordt samen met een WTW-unit voorgemonteerd in het prefab configuratiecentrum van Nefit Bosch in Deventer. De complete unit wordt aangeleverd als prefab skid, zodat de installatiewerkzaamheden op locatie tot een minimum worden beperkt.

Perfecte match

Deze werkwijze bespaart niet alleen veel tijd en schaarse menskracht, hij verlaagt ook faalkosten en minimaliseert de impact op het milieu. ‘Als iBuild willen we een bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood, door dingen slimmer te doen. Maar wel met oog voor de prijs én op een zo duurzaam mogelijke wijze’, zegt William van Rijn, één van de oprichters van iBuild. De samenwerking met Nefit Bosch gaat veel impact hebben op de toekomstige huizenmarkt.’ Mark Dekker, key accountmanager nieuwbouw bij Nefit Bosch geeft aan dat Nefit Bosch een sterke ambitie heeft om te groeien op de nieuwbouwmarkt met de nieuwste warmtepomptechnologie, maar ook met prefab oplossingen. ‘Voor ons is de samenwerking met iBuild dus een perfecte match.’

Onderhoudsarm

Dat iBuild kiest voor deze oplossing van Nefit Bosch kiest, noemt Dekker ‘heel logisch’. ‘Een dakopstelling kent minder beperkingen ten aanzien van geluid en ruimte. Onze nieuwe dakwarmtepomp is uniek in de markt. Superstil en geen risico op trillingen in de dakconstructie.’ Het ontwerp van de nieuwe warmtepomp is gebaseerd op Nederlandse woningen en windbelastingen. Er wordt gebruikgemaakt van propaan als natuurlijk koudemiddel, waardoor hoge aanvoertemperaturen worden gehaald. De unit kent een lange levensduur en is onderhoudsarm. De nieuwe dakwarmtepomp rolt vanaf medio 2023 van de band bij Nefit Bosch in Deventer.