Omslag EW09 600
10 augustus 2024

Nieuwe cao moeten uitdagingen arbeidsmarkt het hoofd bieden

cao

Werkgevers en vakbonden in de metaal- en technieksector hebben op 9 augustus een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. De cao voorziet in een forse loonsverhoging die het werken in de sector aantrekkelijk moet maken. Het akkoord wordt definitief van kracht na akkoord van de werkgevers- én werknemersorganisaties in de Metaal en Techniek.

De looptijd van 22 maanden geeft volgens Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), rust en duidelijkheid. ‘Met een totale loonsverhoging van 10% én een nominale verhoging van 100 euro bruto dragen we bij aan het herstel van de koopkracht van onze werknemers.’ De robuuste verbetering van de lonen zorgen er volgens Follon ook voor dat technische vakmensen voor de sector behouden kunnen blijven en de aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers wordt vergroot.

Regeling vervroegd uittreden

Daarnaast hebben de werkgevers volgens Follon vooral ingezet op het voortzetten van de regeling vervroegd uittreden (RVU) voor werknemers met een zwaar beroep. ‘In combinatie met een programma dat de komende jaren opgezet gaat worden om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen, zetten we hiermee alles op alles om de grote uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Met een fiscaal gunstige regeling stelt de overheid werknemers in staat tot en met 31 december 2025 een aanvraag te doen voor de RVU-regeling. De premie blijft stabiel op 0,25%’, aldus Follon.

Cao Metaal en Techniek

De cao’s Metaal en Techniek vormen met 30.000 werkgevers en 330.000 werknemers de grootste cao’s in de marktsector. De nieuwe cao’s hebben een looptijd van 22 maanden: van 1 april 2024 tot 1 februari 2026. De lonen stijgen per 1 juli 2024 met 7%, per 1 maart 2025 worden de maandlonen verhoogd met 100 euro bruto (3% van het gemiddelde salaris) en per 1 oktober 2025 stijgen de lonen met 3%.