EW06 Omslag 600
29 september 2022

Nieuwe groepenkast maakt woningen klaar voor de energietransitie

Eaton.JPG

Eaton introduceert een groepenkast  die is voorbereid op toekomstige toevoegingen. Daarmee is het bij woningen zonder elektriciteitsintensieve installaties, zoals zonnepanelen, warmtepompen en autoladers zonnepanelen,  waar een nieuwe groepenkast wordt geïnstalleerd, nu al mogelijk te kiezen voor deze nieuwe groepenkast.

Ruim 20 procent van de Nederlandse woningen heeft zonnepanelen geïnstalleerd. Toch is er dus nog een groot percentage bewoners dat niet voor zonnepanelen kiest. Nog niet. De verwachting is dat in de komende jaren het aantal woningen met zonnepanelen snel zal groeien, zeker gezien de huidige energieprijzen en onzekerheid op de energiemarkt. Datzelfde geldt voor warmtepompen en autoladers die de komende jaren een grote vlucht zullen nemen. Bij de installatie daarvan moet een traditionele groepenkast worden uitgebreid of vervangen. Powermanagementbedrijf Eaton brengt met de Systeem 55 PV-ready basis nu een groepenkast op de markt die al kan worden geïnstalleerd in woningen waar dat op dit moment nog niet strikt noodzakelijk is.

Certificering en KEMA-keur

Installateurs kunnen bij deze groepenkast naderhand eenvoudig, veilig en volgens de voorschriften en normen een PV-, EV- en/of warmtepompgroep toevoegen. Hoewel de installateur die uitbreiding zelf achteraf installeert, blijven de certificering en KEMA-keur van de groepenkast behouden bij montage volgens de instructie. Eaton heeft de groepenkasten laten testen in het Damstra-laboratorium. De groepenkasten zijn standaard voorzien van de juiste bedrading en uitgevoerd met 63A-aardlekschakelaars.