EW07 omslag 600
17 november 2022

Nieuwe podcastserie helpt technische bedrijven bij werving

‘Aan de Bak!’

podcast

‘Aan de Bak!’ dat is de titel van de op 15 november gestarte podcastserie waarin presentator Diana Matroos urgente HR-thema’s bespreekt met prominente studiogasten uit de technische sector. De serie is een initiatief van Techniek Nederland die de podcast ontwikkelde in nauwe samenwerking met de redactie van De Makers van Morgen.

Meer dan ooit is de technische sector de spil in onze samenleving bij het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. De sector kampt echter met een structureel tekort aan personeel. Maar liefst 40.000 tot 60.000 extra mensen zijn er de komende tijd nodig om de uitdagingen op de woningmarkt, de energie- en klimaattransitie het hoofd te bieden.

Aanvalsplan Techniek

Begin november lanceerde Techniek Nederland samen met vijf andere technische sectoren het Aanvalsplan Techniek. De nieuwe podcastserie is een van de eerste uitwerkingen van dit plan dat de komende tien jaar 60.000 lastig te vervullen vacatures moet opleveren. ‘Aan de Bak!’ is een podcastserie voor iedereen die in de techniek werkt en met personeelszaken te maken krijgt. Doel: meer mensen werven en samen de tekorten oplossen.

8 hot topics

In de eerste acht afleveringen behandelt ‘Aan de Bak!’ acht hot topics waar ondernemers en HR-managers in de techniek dagelijks mee te maken hebben. Zoals: Hoe ga je om met personeelstekorten? Hoe brengen we techniek terug in de klas? Hoe maken we het werk in de sector weer sexy? Zijn prefab-werken en robotisering de oplossing? Hoe bereik je het beste resultaat met arbeidsmigranten? En hoe zorg je dat de juiste mensen niet naar de concurrentie of zelfs buiten de sector verdwijnen?

Meer doen met minder mensen

In elke aflevering gaat Diana Matroos aan de hand van een concrete vraag in gesprek met ervaringsdeskundigen en experts van de technieksector. Ze bespreken best practices, spotten kansen, wijzen op valkuilen en brengen praktijkervaring en kennis bij elkaar. Zo bieden ze de luisteraars inspiratie voor hun eigen bedrijfspraktijk en wijzen ze op kansen en mogelijke oplossingen. Niet alleen voor de langere termijn – zoals door scholing en werving – maar ook in het hier en nu, zodat je meer kunt doen met minder mensen.

Podcast terugluisteren?

De podcastserie ‘Aan De Bak!’ is een initiatief van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, en de redactie van online platform De Makers van Morgen. De eerste afleveringen van ‘Aan de Bak!’ staan sinds 15 november live op de podcastkanalen Soundcloud, Spotify en Apple Podcast en op www.demakersvanmorgen.com.