EW04 Omslag 600
11 december 2020

14 woningen in Uithoorn tijdelijk verwarmd met waterstof

Uithoorn%20overzicht

In juni kondigde een aantal partijen aan dat 14 sloopwoningen in Uithoorn gereed zouden worden gemaakt voor tijdelijke verwarming met waterstof in plaats van aardgas. Inmiddels is het zover. Vanaf vandaag stroomt waterstof door het bestaande aardgasnet.

Voor deze proef werkt een aantal partijen samen. Dat is Netbeheerder Stedin dat samenwerkt met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voert werkzaamheden aan de binnen installatie uit en Nefit Bosch en Remeha leveren de waterstof cv-ketels.

Leerproject

Het project is voor alle partners een kans om te leren over de overgang van aardgas naar waterstof in bestaande gasnetten. In 2050 wil de overheid geen aardgas meer gebruiken in woningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het verwarmen van woningen met waterstof kan in de toekomst een alternatief zijn naast volledig elektrisch verwarmen met warmtepompen of woningen aansluiten op warmtenetten.

Aantal stappen

De ombouw van aardgas naar waterstof bestaat uit een aantal stappen. Het onderzoeken van bestaande gasleidingen en verbindingen zowel in de straat als in de woningen en het verwarmen van woningen met speciale waterstof cv-ketels. Gedurende een aantal weken stroomt er waterstof door de gasleidingen en worden de huizen verwarmd met waterstof. De partijen hopen te leren wat een ombouw van aardgas naar waterstof precies betekent.

nefit.JPG

De waterstofketel

Nefit Bosch is een van de leveranciers die een waterstofketel plaatste voor de proef. Het is de ‘H2 Ready’ ketel die snel kan switchen van aardgas naar 100% waterstof. Dat is een groot voordeel als op enig moment in de toekomst hele woonwijken overgaan op waterstof.  De ketel verwarmt een van de veertien panden in Uithoorn gedurende de proef op 100% waterstof. Volgens Nefit Bosch kan een installateur de ketel binnen een uur ombouwen naar een 100% waterstoftoestel. Het geheim zit hem onder andere in de speciale brander, het gasblok, de ventilator en de elektronica.’ De ketel wordt volgens Nefit Bosch ook al in projecten in Engeland ingezet. De echte doorbraak van de waterstofketel, en daarmee de rol die deze brandstof kan spelen in de energietransitie, hangt samen met de hoeveelheid groene waterstof die in de toekomst kan worden gemaakt. Nefit  Bosch en ook andere ketelfabrikanten zoals Remeha zijn in ieder geval al volop bezig om ervoor te zorgen dat de verwarmingstoestellen klaar zijn voor deze transitie.

Bekijk hier het filmpje over de H2 Ready