EW09 cover 600
22 december 2018

2018 is jaar van de Zonnewende

273 duizend huishoudens aan de zonnestroom

holland solar

In 2018 is zonne-energie definitief doorgebroken. Het jaar van de Zonnewende noemt brancheorganisatie Holland Solar het zelfs jubelend. Niet alleen werden er veel zonnepanelen en zonnecollectoren geïnstalleerd, ook worden er steeds meer randvoorwaarden gecreëerd voor installatie en gebruik van zonne-energie.

In 2018 is 1,124 GWp aan vermogen toegevoegd. Dat is een recordgroei die gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 273 duizend huishoudens. Het aantal banen in de zonne-energiesector groeide dit jaar explosief. Het aantal banen in de installatie is sinds 2008 inmiddels verdriedubbeld. In de sector werken nu 7.600 mensen voltijds, volgens het CBS.

Recorddag

Op 1 juli van dit jaar werd een record hoeveelheid stroom opgewekt met de zon. Ruim 9 procent van de elektriciteit die dag kwam van de zon. Volgens Holland Solar is het draagvlak voor zonne-energie flink toegenomen. In Europa en Nederland zegt rond de 80% van de inwoners over te willen stappen op zonne-energie.

Banken

Positief is dat banken afgelopen jaar een contract opstelden voor zonne-energie op grote daken, zodat financiering eenvoudiger wordt. Ook aan de klimaattafels was de zon een belangrijk onderwerp. In de modellen voor de energietransitie van de gebouwde omgeving zijn in alle gevallen zonnepanelen en vaak ook nog zonnewarmte meegenomen. De rol van grootschalige opwek van zonne-energie wordt steeds vaker erkend.