EW07 omslag 600
25 mei 2020

31 nul-op-de-meterwoningen in Groningen

Wonen zonder energierekening

Rietoevers foto2

In de nieuwbouwwijk Reitdiep aan de rand van Groningen ontwierp KAW-architecten een fraai deelproject met 31 nul-op-de-meterwoningen. De woningen zijn uitgerust met  zonnepanelen, een luchtwarmtepomp en een geïntegreerd afvalwater- en biovergistingssysteem (met onder andere vacuümtoiletten).

In de huizen zijn veel duurzame keuzes gemaakt. ‘De nul-op-de-meter woningen (energielabel A++++) zijn extra goed geïsoleerd en dragen zonnepanelen. Om zoveel mogelijk panelen kwijt te kunnen, is gekozen voor een asymmetrische kap met zonnepanelen op de lange schuine zonkant. De huizen zijn verder all-electric, dus zonder gasaansluiting, en worden verwarmd met een luchtwarmtepomp.

Afvalwater als energiebron

De laatste fase van de nieuwbouwwijk Reitdiep, waar Rietoevers deel van uitmaakt, wordt extra duurzaam met speciale aandacht voor (afval)water, gericht op het benutten van energie. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen zwart water (toilet) en grijs water (douche, gootsteen en wasmachine). Voor het zwarte water legt de gemeente Groningen in Reitdiep een vacuümsysteem aan met waterzuinige vacuümtoiletten. Het zwarte water wordt centraal verzameld en daarna vergist in een biovergister. Zo levert het zwarte afvalwater uiteindelijk energie op.

Helofytenfilter

Het grijze afvalwater wordt in de groene wijkrand gezuiverd met een natuurlijke filter. Die zal in ieder geval bestaan uit een wilgenveld, maar wellicht ook nog een helofytenfilter. Deze filteren het water, zodat het veilig in het natuurlijke watersysteem van de wijk kan worden opgenomen.

Rietoevers

In totaal bestaat het deelproject Rietoevers uit 7 vrijstaande, 12 twee-onder-een-kap en 12 rijtjeswoningen. Alle 31 huizen hebben dezelfde beukmaat, maar verschillen steeds een maatje in grootte. De eerste huizen zijn begin dit jaar opgeleverd. De laatste woningen zijn voor het eind van 2020 klaar.