17 juni 2019
77.000 bezoekers op veertiende Dag van de Bouw
Gelukkig wordt er weer volop gebouwd en verbouwd. Het publiek kon dit afgelopen zaterdag tijdens de Dag van de Bouw met eigen ogen zien op honderdveertig bouwlocaties. Projecten varieerden van de aanleg van tunnels, vernieuwen van sluizen, verduurzamen van schoolgebouwen tot aanleg van woontorens, en dat van de Eemshaven tot Maastricht.
De veertiende editie van de Dag van de Bouw trok dankzij de inspanningen van leden van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, VNconstructeurs en Aannemersfederatie Nederland 77.000 bezoekers.
Nieuwe collega's
Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen, die de Dag opende met Michèle Blom, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat bij de Rotterdamsebaan in Den Haag, noemde het belangrijk dat zo veel bedrijven hun bouwplaatsen openen en het publiek de kans geven de geheimen van de bouw, infrastructuur en alle bijbehorende techniek te ontdekken. ‘Publiek is voor onze sector belangrijk. Bezoekers zijn niet alleen de toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ze zijn mogelijk ook nieuwe collega’s. Juist op deze dag grijpen wij de kans om te laten zien waarom werken in de bouw en techniek zo leuk is. Hopelijk hebben we vandaag velen geïnspireerd om voor een opleiding in de bouw te kiezen of om via een zij-instroomtraject de loopbaan in de bouw, infra of techniek te vervolgen.’
Techniek onmisbaar
Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland vond het heel belangrijk dat de sector aan Nederland laat zien tot welke technische hoogstandjes zij in staat is. ‘Innovatieve en duurzame techniek speelt een steeds belangrijkere rol bij bouwprojecten. In woningen en gebouwen, maar óók in infrastructurele projecten is techniek onmisbaar. Een keuze voor de techniek betekent een keuze voor de banen van de toekomst.’
Duurzame infrastructuur
Op de locatie in Den Haag waar de Dag van de Bouw werd geopend werkt de gemeente aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Met de komst van de Rotterdamsebaan wordt onder meer de Utrechtsebaan ontlast. De Rotterdamsebaan wordt hét voorbeeld voor duurzame infrastructuur in Nederland. In de aanbesteding nam het criterium ‘duurzaamheid’ daarom een belangrijke plek in. Hieronder vielen onder andere vormgeving, luchtkwaliteit en energie. De tunnel kent tal van duurzame toepassingen. Zo voorzien zonnepanelen deels in de energiebehoefte. Fijnstof wordt afgevangen bij de tunnelmonden door middel van een ‘Fine Dust Reduction System’ (FDRS).