EW06 Omslag 600
21 april 2020

BAM realiseert nieuw Integraal Logistiek Centrum op vliegbasis Leeuwarden

09 BAM© cepezed

Het Rijksvastgoedbedrijf en BAM Bouw en Techniek - Regio Noord hebben digitaal het contract getekend voor het integrale ontwerp en de realisatie van een Integraal Logistiek Centrum op vliegbasis Leeuwarden. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met gebouwarchitect cepezed, landschapsarchitect Hosper en abtWassenaar die verantwoordelijk is voor de constructieve onderbouwing, bouwfysica en brandveiligheid.

Vliegbasis Leeuwarden is één van de twee F-16 MOB’s van de Koninklijke Luchtmacht en tevens thuisbasis van de F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen. De design&build-opdracht is op basis van beste prijs-/kwaliteitverhouding gegund.

Het Integraal Logistiek Centrum borgt een efficiënt logistiek proces voor de opslag, het beheer, de distributie en de beschikbaarstelling van materieel voor de Koninklijke Luchtmacht. Het geheel van gebouw, binnen- en buitenruimten is interdisciplinair vormgegeven door bovenstaand team. Het terrein kent een bruto vloeroppervlakte (BVO) van circa 22.000 m2 en de gebouwen omvatten gezamenlijk circa 4.475 m2 BVO.

'Lucht- en landzijde'

Het gebouw bestaat uit een helder en eenvoudig volume voor een prettige en comfortabele werkomgeving. De entreehal over de gehele breedte van het gebouw fungeert als centrale as, waar de logistieke en opslagfuncties worden gescheiden van de kantooromgeving, de zogeheten ‘lucht- en landzijde’. De overgang van kantoor naar logistiek is zowel in het gebouw als op het terrein te zien. Het rechterdeel van het terrein sluit aan op het kantoorgedeelte door de plaatsing van het parkeerterrein en veel groengebruik. Het linkerdeel van het terrein is ingericht op het afhandelen van vrachtvervoer en leveringen aan de luchtmachtbasis en sluit aan op de expositiehal van het gebouw.

BAM is gestart met de voorbereidingen voor de ontwerpfase. Als het technisch ontwerp in het eerste kwartaal van 2021 gereed is, start de bouw in het voorjaar van 2021. De beoogde oplevering staat gepland in juni 2022.