Omslag_EW05 600
9 maart 2020

Boaz Poppelier en Sander Damsma zijn Skills Heroes 2020

sander-en-boaz400Sander Damsma (links) en Boaz Poppelier

Tijdens het Skills Heroes kampioenschap is Boaz Poppelier Nederlands kampioen elektrotechnisch installateur geworden. Sander Damsma was voor de tweede keer op rij de beste in de categorie ‘sanitaire- en verwarmingstechniek.

De Skills Heroes competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland. Finalisten maken kans op selectie voor de Europese competitie EuroSkills 2020, het EK voor beroepen dat dit najaar plaatsvindt in het Oostenrijkse Graz.

Kampioen elektro

De Nederlandse kampioenschappen vonden plaats in Leeuwarden. Boaz Poppelier (19) uit Ewijk nam het op tegen zeven andere finalisten die zich hadden gekwalificeerd voor de finaledag. De kersverse kampioen volgt momenteel een leerwerktraject bij opleidingsbedrijf IW Achterhoek-Rivierenland in Didam. Daar leert hij het vak van elektromonteur terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij leerbedrijf Ambrosius Elektro in zijn woonplaats.

Kampioen sanitaire en verwarmingstechniek

Sander Damsma (22) uit Meppel won het kampioenschap in de categorie sanitaire- en verwarmingstechniek voor de tweede keer. Ook hij streed tegen zeven mede-finalisten die tijdens de finale flink werden getest. Zij hebben in twee dagen en één ochtend, onder grote tijdsdruk, een cv-installatie, een gasinstallatie en een rioleringssysteem geïnstalleerd. Ook hebben ze koud- en warmwaterleidingen aangelegd. Damsma volgt momenteel een leerwerktraject bij opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland in Genemuiden. Daar leert hij het vak van installatiemonteur terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij leerbedrijf Van der Sluis Installatietechniek.

Installatievak wordt multidisciplinair

Damsma is ambitieus. Hij is hij nog lang niet klaar met het zich bekwamen in zijn vak. De jonge Meppelaar wil multidisciplinair kunnen werken en is al begonnen aan een aanvullende opleiding in de elektrotechniek. ‘Het loodgietersvak is sterk veranderd. Er komt steeds meer technologie bij kijken. Zonder stroom kan een pomp immers niet draaien. Op de werkvloer is het daarom heel goed als ik zowel bekwaam en bevoegd ben om sanitair te installeren als de elektrotechniek. Ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd.’